Sărăcia sau umanismul ne transformă în donatori de sânge?!
Peste 10.000 de bihoreni au donat sânge în 2007
Pe măsură ce tehnicile moderne sunt utilizate din ce în ce mai larg în chirurgie şi în celelalte specialităţi ale medicinei, nevoia de sânge conservat şi derivate de sânge cresc permanent.
Sângele, un „dar" nepreţuit!
Pentru că este de neînlocuit, sângele nu este o marfă care să poată fi apreciată la un anumit preţ, deoarece reprezintă un fragment viu dintr-un organism viu! Viaţa nu se poate evalua în bani şi, deci, nici sângele, care înseamnă viaţă! Sănătatea redată prin transfuzii de sânge, miracol al puterii minţii omeneşti, nu poate fi apreciată în valori materiale, ci numai în valori morale. Iată de ce donarea onorifică de sânge este cel mai cuprinzător mesaj pentru bolnavul anonim, datorie cetăţenească de cea mai înaltă ţinută morală faţă de societatea în care trăim! În toate ţările în care acest lucru a fost înţeles, sângele donat nu se mai recompensează în bani, de mulţi ani, la dorinţa donatorilor. În ţara noastră, acţiunea de donare onorifică a început în anul 1962 şi în prezent nu se mai poate concepe o donare de sânge contra unei recompense băneşti. Datorită maturizării conştiinţei cetăţeneşti a populaţiei, în toate oraşele şi satele acţiunea contribuie la realizarea numai cu titlu de donare onorifică a întregii cantităţi de sânge necesară spitalelor.
Stimulente pentru donatori: zi liberă, transport gratuit şi 7 tichete de masă!
Însă fiindcă nu este suficientă cantitatea de sânge obţinută prin donarea onorifică, pentru a stimula această activitate, donatorii beneficiază de mai multe facilităţi, acordate prin lege. Astfel, fiecare donator primeşte şapte bonuri de masă în cuantum de 52 lei în total, beneficiază de o reducere de 50% la abonamentele pentru transportul în comun pe o lună de zile şi are dreptul la analize de sânge gratuite. Bonurile de masă se înmânează imediat după donare, împreună cu adeverinţa de reducere pe mijloacele de transport în comun. În plus, donatorii beneficiază şi de o zi liberă, respectiv cea în care s-au prezentat pentru donarea de sânge. Oricine poate deveni donator, indiferent de grupa de sânge, dar trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: vârsta între 18 şi 60 de ani şi să fie perfect sănătoşi; să fie odihniţi şi să nu fi consumat băuturi alcoolice cu 48 de ore înaintea donării; greutatea femeilor trebuie să depăşească 57 kg, iar a barbaţilor - 60 kg, să nu fi avut herpes şi să nu fi suferit de TBC, hepatită sau malarie. Nu sunt admise nici persoanele alergice, care au fost răcite, sunt sub tratament sau care s-au vaccinat în ultimele două săptămâni. Femeile trebuie să fie în afara perioadei de menstruaţie, să nu fi născut recent sau în perioada de alăptare a copilului. Nici persoanele care au suferit intervenţii chirurgicale în ultimele şase luni nu sunt acceptate ca donatoare. Trebuie să mâncaţi în dimineaţa recoltării de sânge şi să consumaţi multe lichide. Donatorii trebuie să aibă la ei buletinul sau cartea de identitate. Trusele de recoltare a sângelui sunt de unică folosinţă, iar înainte de recoltare, toate persoanele sunt consultate de un medic pentru a stabili dacă îndeplinesc condiţiile de donare. Un medic şi o asistentă vor asista fiecare donator, pentru a nu apărea complicaţii.
Salvaţi o viaţă, donând sânge!
Pentru a afla mai multe despre donarea de sânge în judeţul nostru, ne-am adresat dr. Maria Maier, medic primar medicină de laborator din cadrul Centrului de Transfuzii din Oradea.
„Sângele care se doneazã este folosit pentru pacienţii care suferă de diferite boli, au pierdut mult sânge în urma unor accidente sau necesită intevenţii chirurgicale! În funcţie de boală, medicul hotărăşte dacă se foloseşte sângele integral sau doar componente sanguine. Categoriile de donatori sunt aparţinătorii bolnavilor, cei care vin la recomandarea medicului de familie sau cei care vin să doneze sânge voluntar. Mai sunt şi oameni care vin motivaţi de avantajele donării de sânge. Noi încercăm să suplinim necesarul de sânge necesar la operaţii. Mai trimitem şi la Timişoara, iar acum colaborăm şi cu Spitalul Fundeni din Bucureşti. Condiţiile pentru cei care vor să doneze sânge sunt următoarele: vârsta 18-64 de ani, peste 60 kg, şi să fie sănătos. Donarea de sânge nu este periculoasă pentru organism, ci este chiar benefică, scade tensiunea şi stimulează organismul să producă sânge proaspăt! Cantitativ, standardul în Uniunea Europeană la recoltarea de sânge este de 450 ml. Colectarea se face la Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea, dar avem şi deplasări în judeţ! Pentru cei care vor să doneze sânge le recomandăm următoarele: înainte de a veni să doneze sânge să manânce pâine şi ceai îndulcit, să nu consume medicamente şi să fie odihniţi".
Referitor la numărul donatorilor din Bihor, dr. Maier a precizat: „În anul 2007 am avut peste 10.000 de donatori, iar în primul semestru din 2008, cu 7% mai mult decât în anul anterior. În ultimul timp, însă, a scăzut numărul donatorilor la mai puţin de 30 pe zi. Ar fi de preferat să avem peste 40 de donatori pe zi! Fac un apel la toţi cei care vor să salveze o viaţă să vină să doneze sânge!"
Toţi adulţii sănătoşi şi cu spirit umanitar sunt aşteptaţi la Centrul de Transfuzii de pe strada Louis Pasteur!
la ce fel de herpes se face referire ? fost bolnav cu Zona Zoster poate dona ?