Scandalos şi inuman
Ministrul Sănătăţii nu mai vrea să strice bani cu muribunzii şi bătrânii!
Un proiect de ordin al ministrului Sănătăţii ar urma să îi condamne practic la moarte pe cei mai bolnavi dintre români care nu vor mai avea acces în secţiile de terapie intensivă ale spitalelor. Cei cu şanse mici de supravieţuire sau care nu au speranţa recuperării vor fi respinşi de secţiile de reanimare, deoarece cheltuielile cu un pacient din secţia de ATI depăşesc... 15.000 de lei pe zi.
"Nicolăescu-Mengele?!"
Potrivit proiectului, bătrânii şi bolnavii care suferă de boli incurabile, aflaţi în stadiu avansat, riscă să fie abandonaţi la uşa ATI (Anestezie Terapie Intensivă). În concepţia iniţiatorului, spitalele trebuie să economisească fondurile, iar intervenţiile din secţiile ATI sunt cele mai costisitoare. Însă a emite o lege care, practic, blochează accesul la terapie intensivă unei categorii de pacienţi reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului. Prin scandalosul proiect de ordin au fost stabilite criteriile de acceptare a bolnavilor în secţiile de terapie intensivă. Proiectul specifică şi factorii care reglementează accesul la terapia intensivă. În premieră a fost introdusă şi "autonomia pacientului". Adică, bolnavul nu poate fi internat la terapie intensivă dacă nu doreşte sau dacă declară în scris că refuză internarea. Vârsta în sine nu trebuie să fie factor de decizie a admisiei la ATI, însă vârsta înaintată va fi asociată cu scăderea rezervei fiziologice şi frecvenţa crescută a bolilor coexistente severe - se precizează în proiectul de lege.
"Ordinea priorităţilor" sau joaca de-a viaţa şi moartea
Ordinul specifică şi ordinea priorităţilor la internarea în secţiile ATI. Prima poziţie este rezervată bolnavilor critici instabili. Urmează apoi „pacienţii critici, care au şi alte boli cronice. A treia poziţie în „clasament" este ocupată de „pacienţii critici instabili, cu şanse reduse de recuperare". Referitor la această ultimă categorie, Nicolăescu zice că „eforturile terapeutice trebuie limitate şi nu vor fi efectuate intubaţii sau resuscitări cardiopulmonare". În fine, ultimii pe lista priorităţilor sunt bolnavii care trebuie admişi doar pe bază individuală, în circumstanţe deosebite.
Există situaţii când numărul pacienţilor care au nevoie de terapie intensivă este mai mare decât capacitatea secţiei, iar atunci trebuie să existe o ierarhizare a priorităţilor. Însă conform actului normativ, „decizia de triaj se ia fără acordul pacientului sau familiei". Adică, soarta bolnavului e lăsată la latitudinea şefului de la „Reanimare"! În fapt, astfel de situaţii se întâlnesc zilnic în spitalele de urgenţă şi în secţiile ATI din ţară.
"Nu e bine!"
Având în vedere aspectele controversate ale noului act normativ, am solicitat punctul de vedere atât al reprezentanţilor Autorităţii de Sănătate Publică Bihor, cât şi ai Colegiului Medicilor Bihor. "Toţi cei interesaţi de acest proiect de lege pot să acceseze site-ul Ministerului Sănătăţii şi să înainteze propuneri! Nu pot să-mi exprim punctul de vedere până acest proiect de lege nu va fi adoptat oficial!" - a declarat dr. Dorel Ţîrţ, purtător de cuvânt la ASP Bihor. "Nu ştiu ce să răspund legat de acest proiect de lege! Probabil, bolnavii care nu sunt primiţi la ATI vor fi internaţi în secţii medicale. Dar cheltuielile cu ei vor fi aceleaşi ca şi până acum, când erau primiţi la ATI! Cineva tot trebuie să le plătească! Nu ştiu cum văd ei această chestiune!"- a precizat dr. Ovidiu Burtă, purtător de cuvânt al Colegiului Medicilor Bihor. "În secţiile ATI se internează bolnavii în stare gravă. Aici sunt o serie de medicamente foarte scumpe şi perfuzii. Aceste cheltuieli nu sunt inutile, ele salvează vieţi! Dar nu ar fi bine să se interzică bătrânilor şi muribunzilor accesul la secţiile de ATI!"- a spus dr. Aurel Lazăr, cardiolog.
După cum era de aşteptat, proiectul a stârnit revolta medicilor şi pacienţilor din toată ţara. În replică, Ministerul Sănătăţii a elaborat un comunicat pe presă, ce poate fi citit pe site-ul instituţiei, în care se spune: „...MSP consideră tendenţioase şi răuvoitoare interpretările exagerate care s-au dat acestui proiect de ordin, cu scopul de a inflama opinia publică şi de a-i discredita pe specialişti. Este inadmisibil să fie amendat şi cenzurat de nespecialişti dreptul specialiştilor la iniţiativă şi dezbatere, mai ales în condiţiile în care se urmăreşte creşterea calităţii actului medical şi salvarea vieţii oamenilor".
Comentarii
Nu există nici un comentariu.