Sfaturi de la specialiştii DSP Bihor: Cum vă puteţi proteja de Zika
Chiar dacă până în prezent în judeţul Bihor nu a fost semnalat niciun caz de infecţie cu virusul Zika, Direcţia de Sănătate Publică a trimis un comunicat de presă în care ţine să îi informeze pe orădeni despre această infecţie şi să le dea câteva sfaturi celor care vor călători în zonele în care există focare.
Infecţia cu virus Zika este cauzată de un microorganism şi este transmisă prin intermediul ţânţarilor. Perioada de incubaţie variază între 3 şi 12 zile după înţepătura unui ţânţar infectat. Majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice (fără niciun semn, 60 - 80%).
Când se manifestă, simptomele bolii sunt de obicei uşoare, cu caracter autolimitant în 4 -7 zile, fara complicaţii severe sau decese asociate şi cu o rată scăzută de spitalizare.
Principalele simptome sunt: erupţia maculară sau papulară, febră, dureri articulare, conjunctivită, dureri musculare, durere de cap. Erupţia maculo-papulară de cele mai multe ori apare iniţial pe faţă şi apoi se extinde pe tot corpul.
Nu există tratament profilactic sau vaccin pentru a proteja împotriva infecţiei. Prin urmare, pentru persoanele care călătoresc în ţările afectate de virusul Zika se recomandă măsuri de prevenire cu caracter personal, pentru a evita înţepăturile de ţânţar. Focare epidemice sunt în desfăşurare în Mexic, ţări din zona Caraibelor şi America de Sud.
Persoanele care călătoresc în aceste ţări trebuie să se protejeze de înţepăturile ţânţarilor, atât în incinte, cât şi în exterior, mai ales de la răsăritul soarelui până la apus, când este intervalul maxim de activitate al ţânţarului vector.
Este indicată folosirea de subsţante repelente în concordanţă cu instrucţiunile de pe eticheta produsului, purtarea de pantaloni lungi şi bluze/cămaşi cu mânecă lungă, mai ales în perioada de maximă activitate a ţânţarului vector.
Femeile care îşi doresc o sarcină în perioada următoare, gravidele, persoanele cu boli imune sau cronice severe, cele însoţite de copii mici, este necesar să consulte un medic sau să se adreseze unui cabinet specializat în medicina de călătorie înainte de a călători, pentru a primi recomandări privind folosirea repelentelor şi alte măsuri preventive. Călătorii care prezintă simptome compatibile cu infecţia cu virus Zika, în interval de 3 săptămâni de la întoarcerea dintr-o zonă afectată, sunt sfătuiţi să se adreseze medicului şi să specifice că au călătorit recent în acea zonă. Femeile însărcinate care au călătorit în zone cu transmitere a virusului Zika trebuie să specifice acest lucru cu ocazia consultului prenatal, astfel încât să fie evaluate şi monitorizate corespunzător
"Direcţia de Sănătate Publică solicită autorităţilor administraţiei publice locale din Judeţul Bihor să îşi revizuiască, iar ulterior să aplice corespunzător, planul de combatere a ţânţarilor astfel încât să se asigure spre utilizare şi substanţele active pentru combaterea ţânţarilor din specia Aedes albopictus" se mai afirmă în comunicatul DSP Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.