Folosirea plantelor cu proprietăţi tămăduitoare este cunoscută din cele mai vechi timpuri. Plantele pot fi folosite singure sau în combinaţii compatibile în funcţie de acţiuni. Cele mai eficiente metode de administrare internă a plantelor sunt: pulberea de plante uscate şi măcinate fin, care se ţine sub limbă (administrare sublinguală) timp de 15-20 de minute, apoi se înghite cu puţină apă; maceratul la rece din plante mărunţite - amestecul de plante se lasă timp de 6-12 ore într-un vas cu apă la temperatura camerei, apoi se filtrează şi se consumă; se folosesc aproximativ 6 linguriţe de amestec la 1 litru de apă; vara macerăm 6-8 ore şi păstrăm filtratul la rece, iarna macerăm 10-12 ore şi nu este necesară păstrarea filtratului la rece; maceratul la cald - se procedează la fel ca în cazul maceratului la rece, numai că se foloseşte apă cu temperatura de 40EC şi se lasă la macerat timp de 15 minute, apoi se strecoară şi se bea filtratul; tincturi de plante - macerate de plante în alcool alimentar de 45E, în diferite concentraţii.