Sfaturi pentru prevenirea efectelor caniculei
Ministerul Sănătăţii Publice transmite, din nou, populaţiei recomandări pentru prevenirea efectelor neplăcute ale caniculei, temperaturile ridicate şi expunerea la soare putând pune în pericol sănătatea bolnavilor cronic, a vârstnicilor şi a copiilor.
În perioada 15 - 20 iunie a.c., echipajele medicale de urgenţă ale Ambulanţei bihorene au fost solicitate să intervină la un număr crescut de cazuri fie de leşinuri în stradă, fie de agravare a unor boli cronice. Astfel, potrivit evidenţelor instituţiei, echipajele au intervenit în această perioadă în 24 cazuri de dispnee, 21 de accidente vasculare cerebrale, 45 de hipertensiune arterială, şase de comă din diverse cauze, 11 de boli cardiace, 36 de leşinuri, 32 de stări de rău la persoane căzute pe stradă, trei situaţii de deshidratare severă şi alte trei de boli diareice acute. Dintre cei afectaţi, doar o parte a necesitat internare în spital, ceilalţi revenindu-şi după acordarea primului ajutor de către echipajele medicale de urgenţă. În număr crescut şi nespecific pentru această perioadă a anului sunt cazurile de viroze respiratorii cu febră şi chiar pneumonii, echipajele Ambulanţei fiind solicitate să intervină, în cele cinci zile, în 44 de astfel de cazuri.
Pentru evitarea efectelor negative ale caniculei, specialiştii recomandă persoanelor vârstnice, copiilor şi celor cu afecţiuni cronice, în special cardiace şi respiratorii, să evite deplasările în aer liber între orele 9.00 şi 19.00, precum şi frecventarea locurilor aglomerate. În cazul expunerii la soare se impune folosirea mijloacelor de protecţie (pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcăminte subţire, preferabil din ţesături naturale, în bumbac şi în culori deschise). Specialiştii recomandă, de asemenea, consumul a doi-patru litri de lichide zilnic, evitarea alimentelor bogate în grăsimi şi reducerea cantităţii de cafea şi băuturi alcoolice. Ministerul Sănătăţii Publice atrage atenţia că respectarea acestor recomandări minimale poate reduce semnificativ riscurile cauzate de temperaturile foarte înalte. În altă ordine de idei, specialiştii dermatologi recomandă societăţilor care întreţin ştrandurile să nu folosească în exces clorul la dezinfectarea bazinelor, întrucât acesta poate duce la dermatite de contact. Medicii dermatologi sfătuiesc, de asemenea, populaţia, să facă duşurile frecvente, să poarte şi îmbrăcăminte uşoară, pentru prevenirea sudaminei (caracterizată prin leziuni mici veziculare cu mâncărimi şi generată de blocarea porilor glandelor sudoripare din cauza transpiraţiei şi a căldurii). La ştrand, nu trebuie uitat duşul şi săpunul imediat la ieşirea din bazin, pentru prevenirea micozelor, iar la cele mai mici semne de îmbolnăvire, se recomandă apelarea la medicul dermatolog pentru instituirea tratamentului corespunzător.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.