Sfaturi practice pentru prevenirea efectelor căldurii
Conducerea Departamentului de Medicină Preventivă din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Bihor a organizat, ieri, o conferinţă de presă, în cadrul căreia reprezentanţii instituţiei au prezentat efectele caniculei asupra organismului uman, explicând de ce este bine ca populaţia să respecte recomandările transmise de specialişti pentru prevenirea consecinţelor nedorite ale temperaturilor ridicate.
Expunerea pentru o perioadă îndelungată la călduri puternice constituie o agresiune faţă de organism pentru omul sănătos şi periculoasă pentru cei vârstnici, care au o imunitate scăzută la îmbolnăviri sau pentru copii, la care sistemul de apărare nu este maturizat, în timp ce la bolnavii cronic, în special cei cu suferinţe neurologice, cardiace sau respiratorii, poate duce la agravări sau complicaţii ale problemelor de care suferă. De aceea este indicat ca aceste categorii de persoane să evite ieşirile în intervalul 11.00-17.00, iar dacă sunt nevoite să iasă afară, sunt sfătuite să-şi ia măsuri de apărare. Se recomandă, astfel, folosirea ochelarilor de soare, achiziţionaţi de la magazine autorizate şi nu de la tarabe, care nu oferă o protecţie reală ochiului, iar expunerea prelungită la soare poate cauza în timp tulburări de vedere. Pentru o bună circulaţie a sângelui este indicată îmbrăcămintea lejeră (de preferinţă ţesăturile din in sau bumbac) în culori deschise şi evitarea hainelor mulate sau a curelelor şi încălţămintei prea strâmte. De asemenea, este total contraindicat consumul de grăsimi sau a alimentelor cu aport proteic ridicat pe perioada caniculei, întrucât acestea produc căldură internă, fiind preferate, în schimb, legumele şi fructele în stare crudă. De evitat este şi consumul de alcool, în special al băuturilor spirtoase, care produc vasodilataţie şi sunt considerate toxice pentru celulele nervoase şi hepatice. Este indicată respectarea orelor de plajă, în intervalele 8.00-10.00 şi 17.00-19.00, şi, să nu uităm, că uleiurile sau cremele de plajă nu protejează împotriva radiaţiilor ultraviolete, ci doar întârzie pigmentarea pielii. Bolnavii cronic sunt sfătuiţi să se adreseze medicului pentru o eventuală ajustare a schemei terapeutice şi să evite automedicaţia. Părinţii sunt avertizaţi să nu îşi lase copiii în maşini parcate la soare. În caz de insolaţie (manifestată prin cefalee, ameţeli, edem cerebral), persoana afectată se poziţionează în şezut, la umbră şi i se asigură curenţi de aer). În situaţii de lipotimie (manifestată la oameni sănătoşi fără expunere la soare, ci doar la căldură puternică, prin hipotensiune, senzaţie de leşin, întunecarea vederii, ameţeli sau chiar pierderea cunoştinţei) sau în caz de sincopă, întâlnită de obicei la bolnavii cronic, având aceleaşi manifestări ca lipotimia, până la sosirea echipajului de Ambulanţă, persoana se aşază la orizontală cu picioarele ridicate, se stropeşte cu lichide reci şi i se dă să inspire alcool, eter sau substanţe cu aromă puternică.
Şi, nu în ultimul rând, au fost adresate câteva sfaturi şi proprietarilor de animale de companie. Micuţele prietene necuvântătoare au nevoie, la rândul lor, de un aport crescut de lichide, duşuri frecvente cu apă călduţă şi nu trebuie lăsate în maşinile parcate la soare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.