Specialiştii avertizează: atenţie la leptospiroză!
Având în vedere anotimpul cald, Ministerul Sănătăţii Publice atenţionează populaţia că pot apărea îmbolnăvirile prin leptospiroză, în special ca urmare a îmbăierii în apele de suprafaţă (bălţi, lacuri, râuri). Potrivit specialiştilor, judeţul Bihor prezintă potenţial endemic în special pe Valea Barcăului, a Crişului Negru şi în anumite zone cu bălţi şi ape stagnante din preajma oraşului Marghita.
Potrivit dr. Sonia Drăghici, medic şef al Secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul Clinic Judeţean Oradea, în acest an, numărul bihorenilor care au suferit de această boală nu e mai mare de 10, însă cele mai multe cazuri, aproximativ 20-30, apar în lunile de vară. UItimele două cazuri de acest gen semnalate la unitatea sanitară au fost şi cele mai grave din acest an. Astfel, doi bihoreni, printre care un pescar, au ajuns în aprilie, respectiv luna mai, la spital, în stare critică, cu insuficienţă hepatică şi renală. Cei doi pacienţi au necesitat tratament de hemodializă, la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă şi îngrijiri medicale de specialitate la Secţia de Boli Infecţioase, fiind, în cele din urmă, salvaţi.
Leptospiroza este o boală infecţioasă provocată de o bacterie din genul Leptospira, manifestată prin febră, frisoane, cefalee (dureri de cap), dureri musculare, vărsături, icter (coloraţia galbenă a sclerelor şi a tegumentului), hiperemie conjuctivală (ochi roşii), dureri abdominale. Dacă pacientul nu se prezintă la medic pentru diagnostic şi tratament, boala se poate agrava, cu afectarea rinichiului, ficatului, care pot duce la deces. De obicei, boala apare ca urmare a contactului cu apa în care a ajuns urina animalelor bolnave de leptospiroză sau purtătoare de bacterii din genul Leptospira. Multe mamifere pot fi purtătoare sănătoase de Leptospira, în special rozătoarele: şoarecii, şobolanii etc.
Oamenii se îmbolnăvesc prin contactul cu animalele bolnave sau cu apa contaminată cu urina animalelor infectate (îmbăierea în bălţi, lacuri, canale de irigaţie, râuri). Leptospira pătrunde în organism prin piele, mucoasa nazală şi oculară sau prin alimentele sau apa de băut contaminate cu Leptospira, boala netransmiţându-se de la om la om.
Leptospiroza este răspândită pe tot globul, dar e mai frecventă în zonele tropicale şi temperate, cele mai expuse fiind persoanele care lucrează în crescătoriile de porci, medicii veterinari, pescarii, militarii, muncitorii la canalizare, muncitorii agricoli, în special în orezării, fermele de vaci etc. Pentru prevenirea infectării, îmbăierea trebuie să se facă numai în ştrandurile special amenajate, iar alimentele şi apa potabilă trebuie ferite de contactul cu animalele, în special rozătoarele.
Persoanele expuse la îmbolnăvire trebuie să ia măsuri specifice de protecţie (echipament de protecţie, încălţăminte impermeabilă).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.