Ambele spitale din municipiu vor fi dotate cu aparatură performantă, alături de unitățile medicale din Marghita, Salonta, Aleşd şi Beiuş. Proiectul transfrontalier este de aproape 9,5 milioane de euro

Liderul de proiect este Consiliul Județean Bihor, al cărui președinte, Pásztor Sándor, a fost primul care a luat cuvântul la festivitatea de lansare desfăşurată ieri, la hotel Hilton din Oradea.

„Este important că județul Bihor și Hajdú-Bihar au ales să desfășoare acest proiect împreună în beneficiul a aproximativ 700 de mii de persoane din acestă zonă. Prin intermediul lui vom schimba aparate medicale din anii 60-70 cu aparate moderne, performante, care vor salva foarte multe vieți. În plus, vom crea stații în două zone montane pentru a îmbunătăți atât intervenția, cât și transmiterea datelor intervențiilor salvamontiștilor. Consider că, spre deosebire de alte domenii, Cultura și Sănătatea au nevoie mai mare de intervenția factorilor locali. Din peste 180 de milioane de euro destinați proiectelor pe zona transfrontalieră, județul Bihor a reușit să acceseze 48 de milioane, ceea ce e mare lucru”, a spus președintele CJ Bihor.

Marius Moș, șeful Direcției Mangement Proiecte cu Finanțare Internațională a Primăriei Oradea, a spus că în ultimii ani, prin proiecte europene, au fost investite 37 de milioane de euro în sistemul de sănătate din Oradea. Au vorbit apoi primarii din Marghita, Salonta, Aleșd și Beiuș, care le-au mulțumit organizatorilor că au inclus în proiect și spitalele din orașele lor, plângându-se, totuși, că vor avea mult de alergat după avize.

Parte în proiect este și Universitatea din Oradea, prorectorul Eugen Macocian subliniind că prin astfel de proiecte calitatea vieții bihorenilor va crește.

Pe lângă cei menționați au mai luat cuvântul un reprezentant al partenerului proiectului, Autoguvernarea locală Berettyóújfalu și directorul Spitalului Gróf Tisza István – Dr. Muraközi Zoltán, care s-au declarat încântați atât pentru includerea în proiect, cât și pentru colaborarea cu partenerii români.

Ce spun specialiştii

După cuvântările de deschidere au urmat prezentările făcute de Muraközi István, primarul orașului Berettyóúfalu, dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, Annamaria Pallag, prodecan la Universitatea din Oradea, Facultatea de Medicină și Farmacie, Pintér István, președintele Asociației Salvatorilor Montani Bihor, și dr. Hadrian Borcea, medic șef  UPU – SMURD.

„Am făcut vizite și evaluări și știm deja, la spitalele din județ, unde vor putea fi amplasate noile aparate și de ce avize va fi nevoie. În municipiul  Oradea se va implementa sistemul de telemedicină (toate unitățile medicale din proiect vor fi interconectate la rețeaua de telemedicină) şi se va echipa Spitalul  Judeţean de Urgenţă Oradea și Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” cu un aparat de radiologie digitală, Angiograf CT Urgență,  Computer Tomograf, Scintigraf CT – pentru diagnosticele oncologice și endocrine și se va dota o secție ATI. Municipiul Marghita, municipiul  Salonta, orașul Aleşd şi municipiul Beiuş vor achiziţiona pentru spitalele locale câte un aparat de ecografie şi radiologie digitală. Universitatea din Oradea, prin Facultatea de Medicină şi Farmacie, va reconstrui o clădire pentru înfiinţarea Centrului de formare continuă de abilităţi practice în domeniul sănătăţii. Vom reuși să tratăm boli pe care înainte nu le puteam trata sau necesitau operații. Asistența pe care am oferit-o spitalelor din județ va continua. Mulțumim Hajdú-Bihar pentru că, prin ajutorul oferit și prin aceste investiții, devenim de invidiat în toată țara”, a spus Gheorghe Carp.

Intitulat „Proiect integrat pentru dezvoltare durabilă în zona montană a judeţului Bihor, îmbunătăţirea accesului şi dezvoltării serviciilor de sănătate în caz de intervenţii medicale în situaţii de urgenţă”, proiectul este derulat de Consiliul Județean Bihor (lider), împreună cu Autoguvernarea Locală Berettyóújfalu, municipiul Oradea, municipiile Marghita, Salonta și Beiuș, orașul Aleșd și Universitatea din Oradea, Facultatea de Medicină și Farmacie. Valoarea proiectului este de puțin peste 9,47 milioane de euro, din care puțin peste 8 milioane de euro reprezintă contribuția Fondului European de Dezvoltare Regională, iar obiectivul general vizează îmbunătăţirea bunăstării medicale a aproximativ 700.000 de persoane din zona transfrontalieră a judeţului Bihor (România) şi a zonei Berettyóújfalu (Ungaria), prin îmbunătățirea și stabilirea serviciilor de urgență medicală de calitate în zonele urbane și rurale, pentru asigurarea unei asistențe medicale de urgență permanente, construirea unei infrastructuri de telemedicină care să ajute la localizarea, diagnosticarea și tratarea situațiilor de urgență în zona transfrontalieră în cel mai scurt timp, optimizarea suprasarcinilor cauzate de deficitul de resurse umane, crearea unui centru transfrontalier de învățare și cercetare, un spațiu comun pentru dezbateri profesionale, ateliere de lucru, formare, predare și cercetare, care sunt esențiale pentru a ține pasul cu tehnologiile moderne în vederea asigurării securității și siguranței pacienților și echilibrarea inegalităților la nivelul serviciilor medicale în zona transfrontalieră, cauzate de diferențele dintre disponibilitatea și calitatea  serviciilor medicale de oncologie, de recuperare și reabilitare, în vederea reducerii deficitului de personal medical specializat și stopării fenomenului de migrație a bolnavilor peste hotare.