Accidente grave cu victime multiple se pot produce oricând şi oriunde, iar intervenţia serviciilor de urgenţă specializate decid, de cele mai multe ori, finalul nefericitului eveniment. În cazul situaţiilor de urgenţă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii este preocupată de modul în care unităţile spitaliceşti gestionează dezastrele.

Dotări slabe, dar rezistente la nevoie
La nivelul judeţului Bihor, reprezentanţii sănătăţii informează că, în funcţie de gradul de specialitate al unităţii sanitare, cele mai multe spitale sunt pregătite să facă faţă unor situaţii de urgenţă cu multiple victime. Deşi dotările şi echipamentele de specialitate nu sunt cele mai moderne sau la cele mai înalte standarde, totuşi, conform evaluărilor Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, se pare că, din perspectiva implicării în situaţii grave, spitalele pot face faţă. Coordonatorul SMURD Bihor şi şeful Unităţii de Primire Urgenţe de la Spitalul Clinic Judeţean, dr. Hadrian Borcea, spune că, în situaţii de urgenţe cu mulţi răniţi, directorii de spitale trebuie să adopte în mod concret normele de ajutorare a victimelor şi să fie pregătiţi din punct de vedere informaţional. O situaţie de urgenţă precum o calamitate sau un accident cu victime multiple implică un alt gen de mobilizare din partea cadrelor medicale. Potrivit dr. Borcea, UPU este pregătită să facă faţă situaţiilor grave, iar spitalele din judeţ, precum cel de la Ştei, chiar beneficiază de o dotare foarte bună pentru situaţiile de urgenţă. Dr. Borcea a precizat că, anul trecut, în Arad, a avut loc un exerciţiu de simulare la nivel european. Alături de gazdele din România, la eveniment au fost prezenţi şi salvatori din ţări precum Ungaria, Suedia, Lituania sau Croaţia. România şi Belgia au coordonat acţiunea de simulare, iar evaluarea finală a avut loc în februarie 2009, la Pecs, în Ungaria. Rezultatele au relevat faptul că echipele româneşti sunt foarte bine pregătite în cazul situaţiilor de urgenţă.

Spital de campanie şi unitate mobilă de urgenţă
Chiar dacă la nivelul judeţului Bihor, până în momentul de faţă, cadrele specializate nu s-au confruntat cu situaţii de urgenţă grave, precum calamităţile, dr. Borcea a precizat că în vara acestui an se va organiza simularea unei situaţii de intervenţie în cazurile unui dezastru natural, care poate fi: uragan, tornadă, avalanşă, inundaţii etc. Motivul pentru care toate autorităţile abilitate să intervină în aceste cazuri, ISU, poliţie, pompieri, ambulanţă, SMURD sau voluntari, vor lua parte la exerciţiu este de a-i pregăti pentru situaţiile imprevizibile. Un alt punct pe lista "de urgenţe" a dr. Borcea este achiziţionarea unui spital de campanie, undeva la începutul acestei veri, şi o unitate mobilă de urgenţă. Specialistul a informat că spitalul de campanie urmează să fie găzduit de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă din Cluj. Pe lângă Oradea, fiecare mare centru regional din ţară va beneficia, în caz de dezastre, de asemenea unităţi sanitare. La nivelul judeţului Bihor, va fi achiziţionată o maşină pentru transportul personalului de urgenţă până la locul dezastrului şi al victimelor de la locul urgenţei la unitatea sanitară.