Cadrele medicale de la Spitalul Clinic Judeţean nu au primit nici până în prezent cel de-al 13-lea salariul pentru anul 2008. Angajaţii unităţii şi-au manifestat în repetate rânduri nemulţumirea faţă de întârzierea salarială, însă de această dată sunt hotărâţi să-şi revendice drepturile chiar şi la Ministerul Sănătăţii.

Liderul de sindicat Sanitas Bihor, Ioan Giurgiu, ne-a declarat, în cursul zilei de ieri, că situaţia ajuns prea departe. Acesta a precizat că, din cele trei unităţi sanitare din Oradea care urmau să primească al 13-lea salariu, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Spitalul Municipal "Dr. Gavril Curteanu" şi cel Clinic de Obstetrică-Ginecologie, doar la Judeţean cadrele medicale "nu au văzut niciun leu". "Azi (n.r. - ieri) am primit bonurile de masă, care la ora actuală se împart în unitate, însă nu am primit niciun ban, faţă de Maternitate, care a primit jumătate din sumă, sau Spitalul Municipal, care a obţinut întreaga sumă restantă înainte de Paşti. Noi trebuia să primim al 13-lea salariu până în luna februarie, cel târziu", a relatat Ioan Giurgiu.
Cadrele medicale au mai fost, în urmă cu o lună, pe punctul de a intra în grevă, însă promisiunile de atunci i-au înduplecat. Potrivit liderului de sindicat, în cazul în care conducerea spitalului nu va respecta contractul de salarizare, există posibilitatea ca nemulţumirile să se concretizeze într-un protest. Giurgiu a încercat în repetate rânduri să explice managerului unităţii sanitare, ec. Emil Popovici Muţ, însă, potrivit acestuia, răspunsul directorului era mereu acelaşi: "nu sunt bani". Din discuţiile purtate cu reprezentantul sănătăţii în judeţ, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Marius Pîrcioagă, a rezultat acelaşi lucru, însă cu promisiunea că medicii îşi vor primi salariile în cel mai scurt timp posibil. "E inadmisibil ca doctorii să ajungă în situaţia de faţă, mai ales că în contract este stipulat că aceştia au întâietate la plată. Colegii mei de la spitalul Judeţean sunt foarte mulţi, având în vedere că sunt peste 30 de secţii şi trebuie să li se recunoască drepturile. Înainte de toate, aici este vorba de respectarea legii şi a unui contract, iar în momentul de faţă acestea sunt încălcate", a mai adăugat Ioan Giurgiu. Reprezentantul cadrelor medicale este de părere că situaţia trebuie remediată în cel mai scurt timp, însă doreşte să facă acest lucru la nivel judeţean. În cursul zilei de ieri, acesta a purtat o discuţie cu şeful DSP, dr. Marius Pîrcioagă, care la rândul său a convocat o întâlnire cu managerul spitalului, în vederea soluţionării problemelor pe care le are unitatea. "Noi nu avem nevoie în momentul de faţă de un răspuns sec şi gol, ne trebuie fapte concrete, mai ales că din punct de vedere legal putem să intentăm un proces conducerii spitalului", comunică liderul de sindicat. Giurgiu ne-a mai precizat că în cursul zilei de azi va discuta atât cu prefectul Bihorului, Gavrilă Ghilea, cât şi cu preşedintele interimar al PSD, Ioan Mang, şi va aştepta, în acelaşi timp, concluziile din partea dr. Pîrcioagă.

În condiţiile în care deciziile luate de reprezentanţii autorităţilor locale nu sunt cele aşteptate de "partea vătămată", Ioan Giurgiu este decis să anunţe Ministerul Sănătăţii despre situaţia din sistemul de sănătate bihorean, deşi, după cum declară acesta, "aş prefera să spăl rufele aici".