Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor este cel mai mare utilizator de sânge și derivate de sânge din județ. Pentru a putea acorda servicii medicale corespunzătoare pacienților, reprezentanții unității medicale fac apel la solidaritatea umană, în vederea donării de sânge.

Pentru admiterea la actul donării, cetățenii trebuie să prezinte cartea de identitate, să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, greutate minimă 50 de kg (atât la femei, cât și la bărbați). Persoanele peste 50 de ani care doresc să doneze sânge trebuie să se prezinte o dată pe an cu o adeverință de la medicul de familie că nu suferă de boli cronice și neuropsihice. Doritorii trebuie să nu fi consumat alcool, grăsimi cu 24 de ore înainte de recoltare, să aibă un nivel de igienă corespunzător prezentării ȋntr-o instituție medicală, să consume multe lichide (fără gaz) cu o zi ȋnainte și ȋn ziua donǎrii de sânge (pentru hidratare), să aibă tensiunea sistolică între 110 și 180 mmHg. Femeile nu trebuie să fie însărcinate, să nu alăpteze, să nu fie în timpul ciclului menstrual. Este important ca donatorii să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale sau tatuaje, să treacă 7 zile de la ultima vizită stomatologică, să nu fi suferit de: TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă (în afară de HTA controlată), epilepsie, boli de piele (în afară de psoriazis localizat), bruceloză, miopie (-) 6 dioptrii, astm bronșic, alergii medicamentoase sau alergii aflate sub tratament. La schimbarea partenerului sexual, pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală este obligatoriu actul sexual protejat minim 6 luni (prezervativ). Să treacă un an de la naștere, în cazul în care mama nu alăptează, să treacă 18 luni de la naștere, în cazul în care mama alăptează, să treacă 6 luni, în cazul în care sarcina nu a fost dusă la termen. Persoanele cu patologie oncologică, boli autoimune, astm bronșic, intervenții chirurgicale la nivelul tiroidei, glandelor suprarenale, hipofiza, splenectomii, pancreatectomii, malformații vasculare nu pot dona sânge. Donatorii se pot programa în funcție de ziua și ora când vor sa doneze, prin aplicația BlooDoChallenge.

Donatorii se pot prezenta la Centrul de Transfuzie Oradea, strada Louis Pasteur nr. 30, de luni până vineri, între orele 07.30 – 13.00

Pentru validarea unității de sânge donate, sunt efectuate următoarele analize: grup sanguin OAB/Rh(D), subgrupe A/AB, fenotipare Rh/Kell, hemoglobina, probe hepatice (ALT), teste pentru hepatita B, C, pentru HIV, HTLV, sifilis (rezultate confidențiale, eliberate la cerere). Donatorul care donează de mai mult de două ori pe an beneficiază de control periodic (un panel extins de analize hematologice și biochimice). Cei care donează au o zi liberă (ziua donării – în cazul angajaților cu carte de muncă), primesc un card Edenred, cu valoare de 66,99 lei (la cerere) și au reducere de 50% pe mijloacele de transport în comun pentru 30 de zile, pentru persoanele cu domiciliul în Oradea (pentru eliberare se solicită copie după CI), iar pentru persoanele cu domiciliul în afara Municipiului Oradea, se decontează biletele de transport în comun.

Mai multe informații se găsesc pe proviataoradea.ro.