Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie a anunţat la Oradea, prin intermediul unei conferinţe, începerea perioadei de depunere a aplicaţiilor pentru cea de-a doua ediţie a burselor de cercetare pe care le pune la dispoziţia mediului academic din România. Ca şi în cazul primei ediţii, fondurile de 36.000 de euro sunt destinate finanţării proiectelor de cercetare pe tema efectelor consumului moderat de bere asupra sănătă?ii.

Aplicaţiile pentru obţinerea burselor se pot depune din 1 noiembrie până la sfârşitul lunii ianuarie 2013 iar evaluarea proiectelor se va face până la finalul lunii februarie 2013. "Sunt încântat că putem anunţa începerea perioadei de înscriere pentru cea de-a doua serie de burse de cercetare pe care o acordăm. Am pornit la drum în speranţa că vom aduce în atenţia cercetătorilor români o temă interesantă de studiu - efectele consumului moderat de bere asupra organismului uman, acordându-le, totodată, şansa de a-şi pune în practică cunoştinţele teoretice. Aşteptăm cu interes noile proiecte, primele constituind o surpriză foarte plăcută, şi sper ca de la an la an să avem din ce în ce mai multe înscrieri interesante", a declarat dr. Alin Popescu, Secretar General al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Cine se poate înscrie

Suma disponibilă pentru cele 2-3 burse câte se vor acorda este de 36.000 de euro, penru ele putând opta studenţii care sunt în an terminal la orice specializare de natură ştiinţifică, masteranzi, doctoranzi sau post-doctoranzi, principala condiţie fiind ca aceştia să aparţină unor centre de învăţământ superior sau centre de cercetare din România. Studenţii la medicină pot aplica începând cu anul patru. Fiecare aplicant trebuie să beneficieze de un coordonator de proiect care să aparţină unei instituţii de învăţământ superior sau centru de cercetare din România şi care să fie cel puţin asistent universitar sau cercetător ştiinţific. "Anul trecut am avut nouă aplicaţii, şase fiind de certă valoare. Unul dintre proiectele care au fost aprobate şi a cărui rezultate sperăm să fie pozitive se referea la modul în care consumul moderat de bere (660 de ml de bere cu alcool pe zi) influenţează activitatea cerebrală", a spus Alin Popescu, la conferinţa de presă la care a mai participat şi medicul Ligia Burtă. Iniţiativa înfinţării Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie aparţine unor reprezentanţi ai mediilor universitare, medicale şi de cercetare din România. Proiectul a fost lansat oficial anul acesta în luna martie şi are drept obiectiv principal investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman, prin derularea de studii ştiinţifice şi diseminarea informaţiilor în rândul comunităţii medicale şi a publicului larg. Informaţii suplimentare referitoare la acordarea burselor se pot găsi şi pe site-ului Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, www.beresanatatenutritie.ro, la secţiunea "Burse de cercetare".