Remedii de vară:
Ameliorarea durerilor articulare
Durerile articulare se pot ameliora dacă înainte de culcare faceţi o baie cu fiertură din crengi de pin, preparată dimineaţa sau în timpul zilei. Crengile se taie în bucăţi de 10-15 cm lungime şi se pun într-o cratiţă mare, până la jumătate. Vasul se umple cu apă fierbinte şi se fierbe 5 minute. Seara, fiertura se strecoară, se toarnă în cada cu apă caldă, unde se dizolvă şi 0,5 kg sare. Se stă în cadă 20 de minute. La ieşire din cadă, pielea nu se şterge, ci se tamponează cu un prosop. Cel mai bine este să lăsaţi pielea să se usuce de la sine. Băile se repetă de 5-6 ori, fiind indicate 2 băi pe săptămână. De un real ajutor în tratarea articulaţiilor bolnave sunt băile cu napi, o dată pe săptămână: 3 kg de plantă (tulpină, frunze, flori) se fierb 10-15 minute în 7-8 l de apă. Fiertura se toarnă într-o cadă cu apă la temperatura de 39-42°C. După baie este indicat ca bolnavul să bea un ceai din 3-4 linguri de napi uscaţi sau proaspeţi la un litru de apă. Altă reţetă pentru baie: 1 kg de argilă se dizolvă în apa de 37-38°C din cada de baie. Se pot face 12-15 băi a câte 10-15 minute fiecare. Argila se foloseşte şi pentru aplicaţii externe pe articulaţiile bolnave. Un ajutor bun pentru articulaţiile bolnave îl constituie siropul făcut din 200 g de aloe, o lămâie fără sâmburi şi 4-5 rădăcini de brusture, care se dau prin maşina de tocat carne. Se amestecă totul cu 400 g de miere de albine şi 400 ml de vin roşu sec. Amestecul se fierbe în aburi timp de 30 minute, se strecoară şi se consumă câte o lingură, zilnic. Artroza poate fi tratată folosind următoarea reţetă: rădăcini de urzică se taie mărunt, se umple cu ele o sticlă de 0,5 l şi se toarnă peste ele ţuică până se umple sticla. Se lasă la întuneric timp de 12 zile. Se bea câte o lingură, înainte de culcare. Dacă boala este avansată, se pot bea câte două linguri pe zi, una dimineaţa şi alta seara. Tot pentru artroză, se dau prin maşina de tocat 1 kg varză fără cotor, 1 kg mere fără sâmburi şi o mână de frunze de pătlagină. Se adaugă un pahar cu miere de albine şi se păstrează compoziţia la frigider. Se consumă, de 3 ori/zi, câte o lingură, timp de două luni. După o pauză de 10 zile, tratamentul se repetă de încă 2-3 ori. Contra spondilozei cervicale puteţi prepara următoarea cremă: 100 g untură de porc nesărată se topeşte pe foc mic. Se adaugă 5 linguri de flori de muşeţel mărunţite, 3-4 linguri de ceară de albine mărunţită, se amestecă totul şi se fierbe. Se strecoară prin tifon şi se adaugă 3 linguri de alcool de 75°. Preparatul se păstrează într-un vas bine închis. Se masează cu el pieptul, umerii, coloana vertebrală de 4-5 ori/zi. După masaj este bine să se stea culcat pe spate, sub ceafă cu un săculeţ lung şi îngust umplut cu grâu încălzit în tigaie.

Miere propolizată pentru căile respiratorii
Remediul se obţine prin amestecarea unei linguriţe de tinctură de propolis cu 2 linguri de miere lichidă. Se consumă pe stomacul gol, puţin câte puţin, aşa încât să acţioneze o vreme cât mai îndelungată la nivelul căilor respiratorii medii. Are efecte de eliminare a secreţiilor suplimentare de pe căile respiratorii, antimicrobiene şi stimulente imunitare foarte puternice. Prin consumul de miere propolizată se tratează şi se previn virozele respiratorii de primăvară, sinuzita şi rinita, amigdalita şi faringita. Mierea propolizată este un excelent adjuvant în tratarea suferinzilor de bronşită şi astm. Remediul este, în mod special, recomandat celor care au suferit pe parcursul sezonului rece de răceli, celor care au bronşită cronică sau astm cronic, precum şi fumătorilor.
 

Infuzie din frunze de mesteacăn
Ceaiul din frunze de mesteacăn, prin diureza puternică pe care o produce, elimină toxinele din corp, stimulează schimburile organice, avînd în acelaşi timp şi o acţiune depurativă. Multe boli de piele sunt influenţate în bine de o cură făcută cu acest ceai. Diureza produsă are o acţiune favorabilă în reumatism, gută, inflamaţii articulare şi nefrite cronice. Se recomandă în formele cardio-renale însoţite de edeme şi albuminurie, contribuind la eliminarea apei reţinută în ţesuturi. Nu provoacă iritaţii ale parenchimului renal. Favorizează eliminarea acidului uric şi colesterolului. După unii autori, ceaiul din frunze de mesteacăn are proprietatea de a dizolva piatra la rinichi, fiind foarte util în tratamentul litiazei renale. Se recomandă şi în tratamentul unor boli de ficat. Infuzia din frunze de mesteacăn se face din 20 g frunze uscate şi mărunţite (2-3 linguri) peste care se toarnă 200 g apă clocotită. Se acoperă şi se lasă până se răceşte la temperatura de 40°C, apoi se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu, care neutralizează acidul betuloretinic, deoarece acesta micşorează acţiunea diuretică. După 6 ore, se strecoară şi se bea lichidul în 2 reprize, la un interval de 4 ore.

Sucul de lămâie previne formarea ridurilor
Dincolo de avantajele oferite sănătăţii oamenilor prin consumul ei ca atare sau sub formă de suc, lămâia se mai foloseşte şi pentru întreţinerea pielii mâinilor, căreia îi redă culoarea şi supleţea. Ea previne formarea ridurilor în cazurile tenurilor grase. Pentru aceasta, se prepară un amestec de suc de lămâie cu albuşul de la un ou şi, cu lichidul rezultat, se face o mască sau se şterge faţa de 2 ori/zi. În acelaşi scop, se mai foloseşte amestecul din suc de lămâie, glicerină şi apă de colonie, în părţi egale, sub formă de mască. Sucul de lămâie este activ şi în unele afecţiuni ale gurii, cum sunt aftele şi stomatitele. Pentru acestea, se face un amestec, în părţi egale, din zeamă de lămâie şi apă călduţă, cu care se face gargară. Spălarea săptămânală a dinţilor cu suc de lămâie redă culoarea lor iniţială, mai ales la fumători. Sucul de lămâie se foloseşte şi pentru curăţarea rănilor şi a plăgilor, precum şi la tratarea unor erupţii ale pielii. Mâinile pătate cu sucuri de fructe sau de zarzavaturi îşi revin la culoarea iniţială cu zeamă de lămâie.
 

Leac pentru picioare obosite
Pentru a scăpa de oboseala picioarelor se recomandă boabele de ienupăr. Acestea se mărunţesc într-un mojar (piuă de bucătărie). Într-un vas având capacitatea de 3 litri se pune apă şi 5-6 linguri de pulbere din boabe de ienupăr. Se pune la fiert şi, după ce dă un clocot, se mai lasă să fiarbă 8-10 minute. Cu acest extract se face baie la picioare, seara, înainte de culcare. O altă reţetă foloseşte câte un pumn de pelin şi un pumn de trifoi, care se opăresc cu 2 litri de apă clocotită. Se lasă să tragă 10 minute apoi această apă se foloseşte la baia de picioare.

Legumele... frumuseţii
*Roşii, sparanghel, dovlecei şi castraveţi - dintotdeauna legumele au fost protagonistele anotimpului cald şi au fost mereu asociate cu frumuseţea.

Pentru a obţine cele mai bune rezultate atunci când vine vorba despre masaje, împachetări şi măşti produsele folosite trebuie combinate în aşa fel încât să se obţină un adevărat "platou" de săruri minerale, apă, vitamine şi fibre pentru ca rezultatul să fie o piele luminoasă şi catifelată. Roşia, leguma cea mai folosită la salatele estivale, este una dintre cele mai bune prietene ale tenului, având un conţinut bogat de vitamina C. Este mai puţin cunoscut însă faptul că roşiile conţin o cantitate mare de antioxidanţi, care sunt un adevărat elixir al tinereţii şi care fac să devină mai intens şi mai durabil bronzul. Sucul proaspăt de roşii amestecat cu ulei de măsline, rădăcini şi frunze de nalbă poate fi folosit pentru împachetări şi masaje ce contribuie la combaterea radicalilor liberi şi la protejarea culorii aurii a bronzului. Pentru faţă pot fi preparate o serie de măşti tonifiante cu efect de lifting, în care roşiile sunt amestecate cu kiwi. Altă legumă ce face miracole pentru frumuseţea doamnelor este sparanghelul. Sărac în grăsimi, însă bogat în fibre, vitamine, minerale şi acid folic, sparanghelul contribuie în primul rând la reglarea funcţiilor gastrice, iar sub formă de decoct are un efect drenant şi anticelulitic. Sparanghelul se foloseşte în tratamentele estetice pentru procedeele de exfoliere, pentru masaje drenante sau tratamente împotriva îmbătrânirii. Şi castraveţii au un rol important atunci când vine vorba despre tratamentele de înfrumuseţare pe bază de legume. Castraveţii proaspeţi aplicaţi pe piele favorizează hidratarea acesteia şi au un efect antiinflamator. Sunt folosiţi în prepararea măştilor, în combinaţie cu geluri bogate în aminoacizi, vitamine şi substanţe proteice. Asociaţi cu lămâie şi avocado, castraveţii sunt folosiţi pentru prepararea de măşti cu efect calmant şi care previn înroşirea tenului. Şi dovleceii au un efect de relaxare şi de destindere a pielii, fiind utilizaţi mai ales sub formă de cremă în masajele antistres (în mod special pentru zona spatelui).