Terapii
Oţetul de trandafiri scade febra
Un oţet aromatic foarte plăcut, cu valenţe terapeutice, poate fi pregătit cu uşurinţă în orice gospodărie, din oţet alimentar obişnuit (oţet din vin sau oţet de mere cu miere), în care se adaugă petale de trandafir de dulceaţă.
Se folosesc petalele întregi sau doar partea albă rămasă de la prepararea dulceţurilor. Petalele întregi se mărunţesc şi se introduc într-o sticlă de jumătate de litru, până se umple pe trei sferturi. Deasupra, se toarnă oţet până se umple sticla, se închide ermetic şi se lasă la macerat, la temperatura camerei, 14-21 de zile. La expirarea termenului, lichidul se scurge, petalele sunt stoarse în tifon şi aruncate, iar oţetul aromatic se filtrează şi se păstrează în sticle de culoare închisă. Dacă a fost pregătit cu oţet de vin concentrat, se utilizează doar îndoit cu apă pentru tenurile sensibile şi se amestecă înainte de folosire cu o lingură de miere, care întăreşte efectul oţetului şi protejează pielea. Iarna, poate fi folosit la frecţii, în cazurile unei răceli puternice sau gripă. Scade febra şi are efect răcoritor plăcut. Deşi se păstrează la rece, oţetul se foloseşte doar la temperatura camerei. Se poate încălzi uşor pe baie de apă, dar nu mai mult de 37EC, pentru a nu i se modifica, prin încălzire brutală, conţinutul.
***
Leacuri care previn şi combat răceala
*Pentru calmarea durerilor de gât, se fierbe un litru de lapte în care se pune 1/2 kg de ceapă tocată şi doi căţei de usturoi. După 10 minute de clocot, se lasă la răcit, se strecoară lichidul şi se combină cu o lingură de miere şi un pahar de sirop de ridiche neagră. Cantitatea se bea pe parcursul unei zile *Tinctura de propolis este benefică organismului, ea putând preveni, dar şi vindeca, orice tip de răceală. Se administrează câte o linguriţă dimineaţa şi seara, timp de o săptămână. În această perioadă este bine să se mestece, zilnic, fire de mărar sau să se consume sfeclă roşie, morcov crud şi miere. *Pentru prevenirea răcelii, se prepară ceai din 20-30 g de limba mielului (Borago officinalis - în foto, se găseşte la Plafar) la un litru de apă călduţă, apoi fiartă timp de 1-3 min. Se lasă să infuzeze încă 10-15 min, se strecoară şi se bea în mai multe reprize, între mesele principale. Din plantele rămase la fierbere se pot pune cataplasme în jurul gâtului.
***
Suc de cartofi pentru gastrite şi ulcer
Sucul de cartofi conţine hidraţi de carbon, protide, lipide, săruri minerale, vitamine (B1, B6, C, K). Este hrănitor, diuretic, energizant, cicatrizant, antispasmodic, antiulceros. Este indicat în gastrite, ulcere gastrice şi duodenale, diabet, litiază biliară, constipaţie. Se bea câte jumătate de pahar, de 3-4 ori pe zi, timp de o lună, în diabet sau ulcere gastroduodenale. În caz de litiază biliară, obezitate sau constipaţie, se bea câte jumătate de pahar de 1-2 ori pe zi. Dacă nu poate fi suportat simplu, se poate amesteca în suc de morcovi, cu miere şi câteva picături de suc de lămâie. Sucul de cartofi se prepară la fel ca sucul de morcovi. După spălarea şi curăţarea cartofilor sau morcovilor, aceştia se toacă foarte mărunt sau se dau prin răzătoare, apoi se trec prin maşina de tocat sau prin mixer. Se storc bine şi se separă sucul, care trebuie să fie consumat imediat.
***
Ţelina - aliment eficient pentru întinerirea corpului
Cunoscută de peste 2000 de ani, ţelina (Apium graveolens) este o plantă preţioasă atât ca aliment, cât şi ca un remediu natural de excepţie. În medicina chinezească se spune că nu există aliment mai eficient pentru întinerirea corpului şi a minţii cum este ţelina. Ţelina este o plantă depurativă, fiind utilă în curăţarea şi dezintoxicarea organismului: 100-150 ml suc de ţelină, zilnic, în cure de 15-20 de zile este un excelent depurativ, care accentuează foarte mult procesele de eliminare a substanţelor toxice din corp. Ţelina este, de asemenea, un foarte bun reglator hormonal. O dietă care conţine multe legume proaspete, în special ţelina, prelungeşte tinereţea biologică a femeii, combate foarte eficient dismenoreea şi infertilitatea şi este un remediu foarte puternic contra menopauzei premature şi a tulburărilor care apar la debutul ei. Totodată, sucul de ţelină (în special din frunze) este recunoscut drept un excelent afrodisiac, fiind indicat în impotenţă şi frigiditate. De asemenea, ţelina reduce nivelul hormonului de stres - unul dintre factorii ce determină constricţia vaselor sanguine, ducând la scăderea tensiunii arteriale. Datorită efectului hipoglicemiant, este utilă şi în diabetul zaharat. Este şi un foarte bun remediu împotriva tulburărilor nervoase (depresie, nervozitate, insomnie), seminţele având efecte calmante.
***
Esenţe pentru desfundat nasul
Printre neplăcerile anotimpului friguros iernii se află răcelile în care ni se înfundă nasul. Ca să nu apelaţi la medicamente, folosiţi esenţele de eucalipt, pin sau brad. Au un efect antiseptic puternic şi dezinfecteză căile respiratorii şi sinusurile. Ca să vă desfundaţi nasul, puneţi pe o batistă 3-4 picături şi inhalaţi aroma timp de două minute. Repetaţi de două, cel mult de trei ori pe zi.
***
Uleiul de măsline virgin este bun pentru inimă
Uleiul de măsline este bun pentru inimă şi, dintre diferitele sale varietăţi, uleiul de măsline virgin s-a dovedit cel mai eficient în lupta împotriva bolilor cardiovasculare, potrivit unui studiu prezentat la Congresul mondial de cardiologie de la Barcelona. Acest studiu a fost efectuat în cadrul proiectului intitulat "Eurolive" de Institutul municipal de cercetări medicale (IMIM) din Barcelona şi a fost coordonat de doctorul Maria Isabel Covas. El demonstrează că un consum regulat de ulei de măsline virgin reduce riscurile cardiovasculare graţie calităţilor antioxidante ale substanţelor vegetale numite "polifenoli" şi nu numai datorită grăsimilor monosaturate. Efectele benefice pentru inimă ale uleiului de măsline virgin şi de regim numit "mediteraneean" erau cunoscute deja, însă este pentru prima dată cînd un studiu ştiinţific confirmă superioritatea sa în raport cu alte tipuri de uleiuri, potrivit autorilor studiului. Peste 25.000 de specialişti au participat pînă miercuri la Congresul mondial anual de cardiologie la Barcelona.
***
Sucul de ceapă - panaceu în boli respiratorii
Foarte uşor de obţinut, prin zdrobire şi stoarcere, sucul de ceapă poate fi considerat un adevărat panaceu în bolile respiratorii (guturai, bronşită, astm), în afecţiunile virale (viroze precum gripa) în infecţiile urinare şi renale, stimulând în mod deosebit activitatea rinichilor. Inflamaţiile prostatei (prostatite acute sau cronice) pot fi înlăturate prin consumul ponderat al acestui remediu. Sucul de ceapă este un bun stimulent al sistemului nervos, fiind recomandat în astenii şi surmenaj intelectual. Este considerat un bun antiseptic, antiinfecţios, antisclerotic (indicat în ateroscleroză), şi antireumatismal. Ca remediu terapeutic, sucul de ceapă este atât de puternic, încât nu poate fi consumat decât în doze mici, de cel mult 50 ml pe zi şi în combinaţie cu miere sau cu alte sucuri, cum ar fi cel de morcov. Se poate omogeniza şi în amestec cu puţin suc de ţelină sau cu cîteva picături de lămîie. Se poate bea, de asemenea, diluat cu apă, câte jumătate de pahar, de 2 ori pe zi. Ceapa este contraindicată celor care au suferinţe stomacale, bolnavilor care suferă de ciroză avansată sau ascită.
***
Ceai pentru însănătoşirea florei intestinale
Întreţinerea sau refacerea florei intestinale este indispensabilă unei digestii normale. Pentru aceasta, se poate utiliza un amestec din turiţă mare (10 g), rădăcini de cerenţel (40 g), frunze de nuc (10 g), răchitan (10 g), mentă (5 g), coada racului (5 g), scoarţă de stejar (10 g), cimbrişor (10 g). Se prepară decoct din 2 linguriţe amestec, uscat şi măcinat, la 250 ml apă clocotită. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi, de preferinţă neîndulcite. Acest ceai are acţiuni antiseptice asupra florei intestinale, astringente şi calmante la nivelul mucoasei intestinale rănite. Datorită conţinutului ridicat de taninuri din stejar, nuc, răchitan şi coada racului, prin precipitarea proteinelor, procesele dăunătoare de fermentaţie şi putrefacţie sunt oprite. Menta calmează durerile şi, împreună cu cimbrişorul, completează acţiunea antiseptică asupra florei intestinale. În unele zone, cerenţelul este înlocuit cu fructe de afin.
Un oţet aromatic foarte plăcut, cu valenţe terapeutice, poate fi pregătit cu uşurinţă în orice gospodărie, din oţet alimentar obişnuit (oţet din vin sau oţet de mere cu miere), în care se adaugă petale de trandafir de dulceaţă.
Se folosesc petalele întregi sau doar partea albă rămasă de la prepararea dulceţurilor. Petalele întregi se mărunţesc şi se introduc într-o sticlă de jumătate de litru, până se umple pe trei sferturi. Deasupra, se toarnă oţet până se umple sticla, se închide ermetic şi se lasă la macerat, la temperatura camerei, 14-21 de zile. La expirarea termenului, lichidul se scurge, petalele sunt stoarse în tifon şi aruncate, iar oţetul aromatic se filtrează şi se păstrează în sticle de culoare închisă. Dacă a fost pregătit cu oţet de vin concentrat, se utilizează doar îndoit cu apă pentru tenurile sensibile şi se amestecă înainte de folosire cu o lingură de miere, care întăreşte efectul oţetului şi protejează pielea. Iarna, poate fi folosit la frecţii, în cazurile unei răceli puternice sau gripă. Scade febra şi are efect răcoritor plăcut. Deşi se păstrează la rece, oţetul se foloseşte doar la temperatura camerei. Se poate încălzi uşor pe baie de apă, dar nu mai mult de 37EC, pentru a nu i se modifica, prin încălzire brutală, conţinutul.
***
Leacuri care previn şi combat răceala
*Pentru calmarea durerilor de gât, se fierbe un litru de lapte în care se pune 1/2 kg de ceapă tocată şi doi căţei de usturoi. După 10 minute de clocot, se lasă la răcit, se strecoară lichidul şi se combină cu o lingură de miere şi un pahar de sirop de ridiche neagră. Cantitatea se bea pe parcursul unei zile *Tinctura de propolis este benefică organismului, ea putând preveni, dar şi vindeca, orice tip de răceală. Se administrează câte o linguriţă dimineaţa şi seara, timp de o săptămână. În această perioadă este bine să se mestece, zilnic, fire de mărar sau să se consume sfeclă roşie, morcov crud şi miere. *Pentru prevenirea răcelii, se prepară ceai din 20-30 g de limba mielului (Borago officinalis - în foto, se găseşte la Plafar) la un litru de apă călduţă, apoi fiartă timp de 1-3 min. Se lasă să infuzeze încă 10-15 min, se strecoară şi se bea în mai multe reprize, între mesele principale. Din plantele rămase la fierbere se pot pune cataplasme în jurul gâtului.
***
Suc de cartofi pentru gastrite şi ulcer
Sucul de cartofi conţine hidraţi de carbon, protide, lipide, săruri minerale, vitamine (B1, B6, C, K). Este hrănitor, diuretic, energizant, cicatrizant, antispasmodic, antiulceros. Este indicat în gastrite, ulcere gastrice şi duodenale, diabet, litiază biliară, constipaţie. Se bea câte jumătate de pahar, de 3-4 ori pe zi, timp de o lună, în diabet sau ulcere gastroduodenale. În caz de litiază biliară, obezitate sau constipaţie, se bea câte jumătate de pahar de 1-2 ori pe zi. Dacă nu poate fi suportat simplu, se poate amesteca în suc de morcovi, cu miere şi câteva picături de suc de lămâie. Sucul de cartofi se prepară la fel ca sucul de morcovi. După spălarea şi curăţarea cartofilor sau morcovilor, aceştia se toacă foarte mărunt sau se dau prin răzătoare, apoi se trec prin maşina de tocat sau prin mixer. Se storc bine şi se separă sucul, care trebuie să fie consumat imediat.
***
Ţelina - aliment eficient pentru întinerirea corpului
Cunoscută de peste 2000 de ani, ţelina (Apium graveolens) este o plantă preţioasă atât ca aliment, cât şi ca un remediu natural de excepţie. În medicina chinezească se spune că nu există aliment mai eficient pentru întinerirea corpului şi a minţii cum este ţelina. Ţelina este o plantă depurativă, fiind utilă în curăţarea şi dezintoxicarea organismului: 100-150 ml suc de ţelină, zilnic, în cure de 15-20 de zile este un excelent depurativ, care accentuează foarte mult procesele de eliminare a substanţelor toxice din corp. Ţelina este, de asemenea, un foarte bun reglator hormonal. O dietă care conţine multe legume proaspete, în special ţelina, prelungeşte tinereţea biologică a femeii, combate foarte eficient dismenoreea şi infertilitatea şi este un remediu foarte puternic contra menopauzei premature şi a tulburărilor care apar la debutul ei. Totodată, sucul de ţelină (în special din frunze) este recunoscut drept un excelent afrodisiac, fiind indicat în impotenţă şi frigiditate. De asemenea, ţelina reduce nivelul hormonului de stres - unul dintre factorii ce determină constricţia vaselor sanguine, ducând la scăderea tensiunii arteriale. Datorită efectului hipoglicemiant, este utilă şi în diabetul zaharat. Este şi un foarte bun remediu împotriva tulburărilor nervoase (depresie, nervozitate, insomnie), seminţele având efecte calmante.
***
Esenţe pentru desfundat nasul
Printre neplăcerile anotimpului friguros iernii se află răcelile în care ni se înfundă nasul. Ca să nu apelaţi la medicamente, folosiţi esenţele de eucalipt, pin sau brad. Au un efect antiseptic puternic şi dezinfecteză căile respiratorii şi sinusurile. Ca să vă desfundaţi nasul, puneţi pe o batistă 3-4 picături şi inhalaţi aroma timp de două minute. Repetaţi de două, cel mult de trei ori pe zi.
***
Uleiul de măsline virgin este bun pentru inimă
Uleiul de măsline este bun pentru inimă şi, dintre diferitele sale varietăţi, uleiul de măsline virgin s-a dovedit cel mai eficient în lupta împotriva bolilor cardiovasculare, potrivit unui studiu prezentat la Congresul mondial de cardiologie de la Barcelona. Acest studiu a fost efectuat în cadrul proiectului intitulat "Eurolive" de Institutul municipal de cercetări medicale (IMIM) din Barcelona şi a fost coordonat de doctorul Maria Isabel Covas. El demonstrează că un consum regulat de ulei de măsline virgin reduce riscurile cardiovasculare graţie calităţilor antioxidante ale substanţelor vegetale numite "polifenoli" şi nu numai datorită grăsimilor monosaturate. Efectele benefice pentru inimă ale uleiului de măsline virgin şi de regim numit "mediteraneean" erau cunoscute deja, însă este pentru prima dată cînd un studiu ştiinţific confirmă superioritatea sa în raport cu alte tipuri de uleiuri, potrivit autorilor studiului. Peste 25.000 de specialişti au participat pînă miercuri la Congresul mondial anual de cardiologie la Barcelona.
***
Sucul de ceapă - panaceu în boli respiratorii
Foarte uşor de obţinut, prin zdrobire şi stoarcere, sucul de ceapă poate fi considerat un adevărat panaceu în bolile respiratorii (guturai, bronşită, astm), în afecţiunile virale (viroze precum gripa) în infecţiile urinare şi renale, stimulând în mod deosebit activitatea rinichilor. Inflamaţiile prostatei (prostatite acute sau cronice) pot fi înlăturate prin consumul ponderat al acestui remediu. Sucul de ceapă este un bun stimulent al sistemului nervos, fiind recomandat în astenii şi surmenaj intelectual. Este considerat un bun antiseptic, antiinfecţios, antisclerotic (indicat în ateroscleroză), şi antireumatismal. Ca remediu terapeutic, sucul de ceapă este atât de puternic, încât nu poate fi consumat decât în doze mici, de cel mult 50 ml pe zi şi în combinaţie cu miere sau cu alte sucuri, cum ar fi cel de morcov. Se poate omogeniza şi în amestec cu puţin suc de ţelină sau cu cîteva picături de lămîie. Se poate bea, de asemenea, diluat cu apă, câte jumătate de pahar, de 2 ori pe zi. Ceapa este contraindicată celor care au suferinţe stomacale, bolnavilor care suferă de ciroză avansată sau ascită.
***
Ceai pentru însănătoşirea florei intestinale
Întreţinerea sau refacerea florei intestinale este indispensabilă unei digestii normale. Pentru aceasta, se poate utiliza un amestec din turiţă mare (10 g), rădăcini de cerenţel (40 g), frunze de nuc (10 g), răchitan (10 g), mentă (5 g), coada racului (5 g), scoarţă de stejar (10 g), cimbrişor (10 g). Se prepară decoct din 2 linguriţe amestec, uscat şi măcinat, la 250 ml apă clocotită. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi, de preferinţă neîndulcite. Acest ceai are acţiuni antiseptice asupra florei intestinale, astringente şi calmante la nivelul mucoasei intestinale rănite. Datorită conţinutului ridicat de taninuri din stejar, nuc, răchitan şi coada racului, prin precipitarea proteinelor, procesele dăunătoare de fermentaţie şi putrefacţie sunt oprite. Menta calmează durerile şi, împreună cu cimbrişorul, completează acţiunea antiseptică asupra florei intestinale. În unele zone, cerenţelul este înlocuit cu fructe de afin.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.