Informarea corectă face diferența și nu doar în pandemie. Guvernul a pus la dispoziție o platformă (vaccinare-covid.gov.ro) pe care, pe lângă posibilitatea de programare pentru vaccinul împotriva Covid-19, demontează o parte din dezinformările cu privire la vaccin.

Probabil le-ați auzit cu toții pe rețelele de socializare sau din poveștile cunoscuților. Păreri, sfaturi, îndemnuri, jumătăți de adevăr sau pur și simplu invenții fără ncio legătură cu realitatea. Prima dintre ele este acea că pericolele vaccinurilor sunt ascunse de companiile farmaceutice.

Vaccinurile candidate împotriva Covid-19, aflate în portofoliul mai multor companii farmaceutice, s-au aflat și se află încă în diverse stadii de testare în studii clinice răspândite pe tot globul și sub supravegherea unui număr foarte mare de autorități de reglementare. Întregul proces este gândit pentru a nu exista nicio posibilitate ca pericolele să nu fie descoperite la timp. Niciun vaccin nu va fi administrat fără aprobarea autorităților competente în domeniu. În Uniunea Europeană vaccinarea se va realiza numai cu vaccinuri autorizate de către Agenția Europeană a Medicamentului, în urma unui proces complex de analiză și evaluare, conform reglementărilor și legislației în vigoare.

Un alt fake news spune că datele despre siguranța vaccinurilor sunt adesea fabricate. În realitate, datele brute, individuale, și nu rapoartele finale ale companiilor, sunt cele evaluate de către autoritățile de reglementare. În plus, în cadrul studiilor de farmaco-vigilență, vaccinarea este monitorizată de autoritățile naționale pentru a asigura siguranța și eficacitatea vaccinurilor. Prin urmare, siguranța unui vaccin este trecută prin mai multe filtre și este imposibil ca toate acestea să conspire între ele.

O altă legendă urbană spune că în România se va folosi un vaccin care nu este autorizat. România, ca stat membru UE, nu poate permite utilizarea unui vaccin care nu a primit autorizația de punere pe piață de la Agenția Europeană a Medicamentului sau de la ANMDMR (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România). În plus, legislația națională nu permite importul produselor medicale fără deținerea unei autorizații de punere pe piață.

Vaccinarea nu va fi obligatorie. Ea este voluntară. Se dorește o acoperire vaccinală cât mai mare pentru a limita răspândirea epidemică a virusului, dar nu se are în vedere introducerea obligativității vaccinării sau a unor măsuri restrictive față de persoanele nevaccinate.

 

Vaccinare pe pile?

Cetățenii români nu vor fi ultimii vaccinați, așa cum afirmă unele persoane. Conform strategiei de la nivelul Uniunii Europene pentru accelerarea dezvoltării, fabricației și distribuției unor vaccinuri sigure și eficace împotriva Covid-19, la care România a aderat, odată ce un vaccin a primit aprobarea Autorității Europene a Medicamentului, acesta va fi disponibil simultan în toate statele membre UE.

Tot în anumite medii online circulă informația că România plătește mai mulți bani pentru vaccinarea împotriva Covid-19 decât alte state europene. Conform strategiei de la nivelul Uniunii Europene, vaccinul este disponibil la același preț în toate statele membre UE.

O altă minciună care circulă este aceea că vaccinarea se va face pe pile. Conform strategiei de vaccinare, aceasta se va face respectând strict categoriile care au prioritate. Întrucât România își propune să reducă morbiditatea și mortalitatea generate de infectarea cu virusul SARS-CoV-2, menținerea capacității de asistență medicală din partea sistemului public de sănătate și limitarea efectelor negative ale pandemiei de Covid-19 asupra societății și economiei, vaccinarea se va face strict conform etapelor și criteriilor stabilite.

O altă dezinformare este aceea că vaccinarea se va face cu armata și cu poliția. Administrarea vaccinului va fi întotdeauna efectuată de personal medico-sanitar cu instruire specifică în acest scop. MAPN și MAI, prin parteneriat cu Ministerul Sănătății, vor asigura o mare parte din resursele logistice necesare derulării unei campanii de vaccinare de o asemenea amploare, iar vaccinul va fi administrat doar de personal calificat conform legislației naționale.

Despre faptul că politicienii se vor vaccina înaintea cetățenilor s-a vorbit foarte mult. Conform strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România, parlamentarii, președintele, reprezentanții guvernului și cei din ministerele și instituțiile subordonate acestora se vor vaccina în etapa a doua, după lucrătorii din domeniul sănătății și social – sistem public și privat, adulții cu vârsta peste 65 de ani, persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate. Totuși, cei enumerați mai sus se vor vaccina înaintea lucrătorilor care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale și înaintea populației generale care este cuprinsă în etapa a treia. Depinde, așadar, despre ce fel de cetățeni este vorba.

Ultimul fake-news din listă este acela că românii își vor cumpăra singuri vaccinul. Așa cum se poate vedea deja în campania începută, vaccinarea este gratuită și voluntară și se realizează fără niciun cost din partea persoanelor vaccinate.