Tot mai mulţi medici bihoreni vor să profeseze în străinătate
Nu puţine sunt cadrele medicale care se orientează, în ultima vreme, spre un loc de muncă în străinătate, fiind atraşi de nivelul de trai, dar în special de motivaţia financiară. Numai în judeţul Bihor, de la începutul anului trecut, 144 de medici şi-au depus, la Colegiul Medicilor, actele necesare pentru părăsirea ţării, în vederea exercitării meseriei în state precum Germania, Belgia, Anglia sau Franţa.
Potrivit unui studiu efectuat de către Colegiul Medicilor din România, şase medici din zece îşi doresc o carieră în afara ţării, acolo unde li se oferă salarii mult mai mari, comparativ cu cele primite în ţară. După cum precizează şi preşedintele Colegiului Medicilor (CM) Bihor, neurochirurgul dr. Dumitru Mohan, în ultimii ani, s-a înregistrat o creştere a numărului medicilor care optează să profeseze peste hotare. Acest lucru pare uşor de obţinut, mai ales că medicii nu trebuie decât să-şi depună certificatul profesional curent, prin care atestă că sunt membri ai Colegiului, iar după cum spune şi dr. Ovidiu Burtă, pe baza acestui document se pot înscrie în colegiile din oraşele străine pentru care optează. De asemenea, mai au nevoie de certificatul de conformitate, care face dovada că au terminat Facultatea de Medicină şi Farmacie. Autorităţile sanitare admit că medicii îşi doresc să plece atât din cauza salariilor pe care le câştigă aici, cât şi din pricina instabilităţii sistemului şi a lipsei oportunităţii de creştere a salariilor în mod consistent. "Medicii care aleg să plece în alte ţări sunt tot mai mulţi, dar decizia lor este de înţeles, având în vedere că peste hotare sunt motivaţi financiar, iar munca lor este apreciată. Majoritatea sunt tineri care pleacă din cauza lipsei de organizare a sistemului medical şi a perspectivei de viitor. Totuşi, cei care rămân reuşesc să se descurce cu ce au şi sunt de admirat", spune dr. Mohan.
Reprezentantul Colegiului Medicilor este de părere că medicii sunt foarte motivaţi să lucreze în ţări precum Germania sau Franţa, acolo unde condiţiile de muncă sunt mult mai bune, iar salarizarea se face în conformitate cu munca prestată. Spre exemplu, în ţară, un medic rezident câştigă aproximativ 700 de lei, în timp ce în străinătate, un medic începător poate primi lunar de la 2.000 de euro în sus.
sa plece!!! sa vada si strainii cat de incompetenti sunt... poate mai invata ceva sau daca gresesc strainii ii baga direct la zdup.
Sa plece toti dar nu inainte de a-si plati cheltuielile pe care statul roman le-a suportat cu pregatirea lor.