Trifoiul roşu este o plantă care creşte spontan, fiind cultivată şi ca plantă furajeră.
Tratamentele cu preparate din flori de trifoi rosu se aplică în majoritatea bolilor pulmonare, în tuse convulsivă şi spastică, astm bronşic, bronşite, congestie pulmonară. Efecte terapeutice bune se obţin şi în combaterea crampelor stomacului, în tratamentele pentru reumatism, artroză, spondiloză anchilozantă, gută şi boli renale, în combaterea intoxicaţiilor cronice ale organismului, contribuind la purificarea sîngelui. Are rol în decongestionarea gâtului inflamat şi în calmarea ulceraţiilor bucale. Prin acţiunea diuretică şi antiinflamatoare participă la eliminarea toxinelor din corp, la stimularea activităţii ficatului, a vezicii biliare, în combaterea constipaţiei şi a crampelor stomacale. Pentru consumul intern, se face infuzie din 2 linguriţe flori uscate la 200 ml apă clocotită, infuzează acoperit 10 minute. Se beau câte 2-3 căni pe zi. Pulberea se obţine din flori uscate şi măcinate, din care se ia câte o linguriţă, ţinută sublingual, de 4 ori pe zi. Maceratul la rece se prepară din 5 linguriţe flori uscate la 1 litru de apă, timp de 8 ore. Tinctura se face din o parte flori uscate la 10 părţi alcool 45°, din care se iau 2-3 linguriţe pe zi, contra digestiei leneşe, în combaterea tusei şi tratamentul gutei.