Un proiect unic în România - S-a pus piatra de temelie la fundaţia Centrului oncologic
După o jumătate de an de amânări, construcţia Centrului Oncologic de la Oradea a debutat la sfârşitul săptămânii trecute. O piatră de temelie simbolică a fost aşezată de fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila, asistat de actualul ministru Ritli Ladislau şi primarul Ilie Bolojan. Dintre oficialii de rang înalt ai judeţului au lipsit de la ceremonie parlamentarii PDL, prefectul judeţului Gavrilă Ghilea şi preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle.
Constructorii au pregătit sâmbătă dimineaţa groapa imensă în care va fi turnată fundaţia corpului de clădire ce va fi ridicat lângă Spitalul Municipal „dr. Gavril Curteanu". Trioul din fruntea Primăriei Oradea, Ilie Bolojan, Gheorghe Carp şi Biro Rozalia i-a întâmpinat pe oaspeţi, apoi lângă planşele cu schiţa viitorului complex au rostit scurte alocuţiuni. Vicele Carp a mulţumit celor doi miniştri ai sănătăţii fără aportul cărora acest proiect ar fi rămas doar pe hârtie. Investiţia începută la Oradea reprezintă, în opinia lui Carp, „o necesitate de peste 40 de ani", iar susţinerea financiară a proiectului prin fonduri de la Ministerul Sănătăţii este meritul exclusiv al celor doi miniştri bihoreni. Ca atare, perioada în care trebuie finalizată construcţia are legătură directă cu perioada de mandat care i-a rămas de îndeplinit lui Ritli Ladislau. „În mai puţin de un an, construcţia trebuie predată la cheie. Unitatea va fi compusă dintr-o bază de radioterapie cu un accelerator liniar de particule, un centru de chimioterapie pentru spitalizări de zi şi două etaje de spaţii hoteliere pentru cazarea bolnavilor, undeva la 70 de paturi. Termenul de execuţie este de 270 de zile, din care 60 de zile pentru montarea şi testarea aparaturii" a spus vicele Carp. Fostul ministru Cseke Attila a adăugat că proiectul se justifică din cel puţin două motive: pe de o parte prin condiţiile mizere în care funcţionează acum secţia oncologie, iar pe de altă parte prin incidenţa crescândă a bolilor oncologice în Bihor. „Cred că acest proiect va fi un model pentru România. Astăzi, este singurul proiect de acest gen din toată ţara care să însemne înfiinţarea de la zero a unui Centru oncologic finanţat doar din fonduri publice", a conchis Cseke. Primarul Bolojan a amintit dificultatea achiziţiei lucrării datorită „competiţiei dintre marile companii furnizoare de aparatură de acest tip (acceleratorul de particule-nr.). N-o să fie uşoară nici construcţia pentru că ea va trebui integrată cu ambulatoriul şi cu celelalte spaţii medicale, dar contăm pe cei care au câştigat licitaţia pentru a face o treabă bună". În final edilul orădean a făcut un apel către ministrul Ritli pentru finanţarea la timp a lucrărilor şi încheierea lor în termenele stabilite. Fostul director medical al Spitalului Muncipal, ministrul în exerciţiu Ritli Ladislau a dat asigurări că acest Centru va fi realizat la timp şi că el va fi regionalizat, apoi i-a cedat senatorului Cseke Attila onoarea de a pune sub fundaţia clădirii o capsulă a timpului. La ceremonie au mai participat senatorii Cornel Popa şi Ioan Mang, rectorul Cornel Antal, decanul FMF Gheorghe Bumbu, consilierul local Florica Cherecheş, directorul financiar-contabil al Spitalului Judeţean, Maria Silaghi, managerul Spitalului Municipal, Ovidiu Pop şi directorul medical dr. Gabriel Bako, şeful DSP Bihor, dr. Marius Pîrcioagă.
Executantul construcţiei este Grupul Selina, iar pentru partea de tehnică medicală contractul a fost semnat cu concernul Siemens. Construcţia va fi pe două nivele şi va avea o suprafaţă de peste 3.955 mp, din care buncărul pentru acceleratorul de particule va ocupa 481 mp, iar cele două etaje cu saloanele vor avea peste 900 mp. Suma necesară acoperirii investiţiei este de 24,5 milioane lei (5 milioane de euro). Bihorul ocupă locul doi în ţară la incidenţa bolilor oncologice cu aproximativ 18.000 de bolnavi. Anual, sunt depistate cu suferinţe de acest gen între 1.500-2.000 de noi cazuri.
NE-AM SATURAT DE FIRMA SELINA.AM VAZUT CA NU-I IES "DIN PRIMA" NICI SOSELELE, NICI FANTANA.DAR PODUL DENSUSEANU CUM VA FI? ALTA FIRMA NU E CAPABILA SA CASTIGE UN CONTRACT SAU E "CRIZA" DE FIRME DE CONSTRUCTIE?