Unităţi de primire a urgenţelor, deschise şi în oraşe mai mici
Ministrul Eugen Nicolăescu a susţinut, joi, o videoconferinţă la sediul Guvernului despre detaliile tehnice ale fazei a doua de dotare a structurilor de primiri urgenţe, prin proiectul finanţat de Banca Mondială. Această a doua fază are în vedere dotarea camerelor de primiri urgenţe şi a camerelor de gardă din aproximativ 200 de spitale municipale şi orăşeneşti, din afara reşedinţelor de judeţ.
Proiectul reprezintă preocupările clare ale MSP şi ale Guvernului pentru asigurarea serviciilor medicale de urgenţă la standarde înalte, în toate localităţile ţării, nu numai în centrele universitare sau reşedinţele de judeţ. Banii necesari derulării acestui proiect provin din economiile care s-au făcut în prima fază, care a cuprins dotarea a 63 de UPU din reşedinţele de judeţ şi municipiul Bucureşti, precum şi 12 UPU pediatrice. Economiile reprezintă 17 milioane de euro. Din aceştia 1,6 milioane de euro au fost alocaţi proiectelor de telemedicină şi 7,9 milioane pentru dotarea spitalelor mici, restul economiilor fiind destinate altor investiţii şi proiecte. "Dotarea celor 200 de spitale municipale şi orăşeneşti cu echipamente pentru asistenţa medicală de urgenţă este o certitudine şi sper să o finalizăm până la sfârşitul anului. Având în vedere acest lucru, am considerat necesară întâlnirea cu prefecţii şi primarii, pentru că va fi nevoie de implicarea şi colaborarea acestora pentru implementarea acestui proiect", a precizat ministrul. Acesta a mai menţionat că spitalele vor avea nevoie de sprijin pentru amenajarea încăperilor în care vor fi instalate echipamentele, iar specialiştii estimează că va fi nevoie de 1-2 încăperi pentru a fi amenajate în fiecare spital. Într-o altă ordine de idei, Nicolăescu a mai precizat că în acest proiect este inclusă şi o componentă de instruire a 1000 de cadre medicale din spitalele mici. "Instruirea va fi făcută în 8 centre regionale şi va avea ca scop dobândirea competenţei pentru utilizarea cu maximă eficienţă a aparaturii din dotare. Instruirea va fi, de asemenea, finanţată prin proiectul Băncii Mondiale", a conchis ministrul.
"În judeţul Bihor vor fi amplasate unităţi de primire a urgenţelor la spitalele din oraşele Aleşd, Salonta, Marghita, Beiuş şi Ştei", ne-a precizat dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt de la ASP Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.