Urzicile au efect benefic în bronşite şi astm, fluidifică secreţiile bronşice şi favorizează eliminarea lor prin expectoraţie, combate tusea, stimulează secreţia bilei, secreţia pancreatică, gastrică şi intestinală, stimulează peristaltismul intestinal şi digestia. Urzicile fluidifică sângele şi scad glucoza în sânge. Mâncarea de urzici măreşte cantitatea de urină eliminată, contribuind la eliminarea substanţelor toxice din sânge şi, în general, din organism. Provoacă scăderea temperaturii corpului în diferite stări febrile. Este tonic capilar şi combate mătreaţa. Aceste multiple proprietăţi nu pot decât să demonstreze că urzica ne poate fortifica organismul, purificând sângele şi regenerând celulele. Cura cu infuzie de urzici. Urzicile se pot prepara, la început de primăvară, în tot felul de mâncăruri dar se poate folosi şi sucul obţinut din frunze proaspete, tocate şi stoarse. Se consumă 2-3 linguriţe de suc pe zi. Pentru revigorare şi detoxifiere se poate face o cură cu infuzie de urzici - o lingură de plantă proaspătă, bine mărunţită, la o cană cu apă clocotită sau o linguriţă de pulbere de plantă uscată la o cană cu apă clocotită lăsată acoperită timp de 15 minute - câte 3 pahare de ceai pe zi, timp de 3-4 săptămâni. Nu este bine ca această cură să depăşească 6 săptămâni. Urzicile mai pot fi uscate şi mărunţite, pulberea fiind păstrată şi folosită pentru adaos la mâncare, pentru vitaminizare, mineralizare şi întărirea organismului.