După Pfizer, Modena și AstraZeneca, va veni rândul vaccinului Johnson&Johnson. Acesta  a trecut de faza 3 a studiului, a fost testat pe 43.783 de participanți și ar trebui să fie autorizat de Agenția Europeană pentru Medicamente până în martie. UE are asigurate 200 de milioane de doze.

Noutățile cu privire la noul vaccin au apărut în această săptămână într-un interviu, luat de Corriere della Sera, președintelui și administratorului delegat al Janssen Italia, parte a grupului Johnson&Johnson, și președinte al Farmindustria, Massimo Scaccabarozzi.

Conform acestuia vaccinul a trecut de faza 3 a studiului, ar trebui să fie autorizat de EMA (Agenția Europeană pentru Medicamente) până în martie: a fost testat pe 43.783 de participanți din diferite grupe de vârstă și diferite latitudini, de la SUA la America Latină, la Africa de Sud, în perioada în care contaminarea era cea mai ridicată, ceea ce protejează de variante. Vaccinul se administrează într-o singură doză, la temperatură de depozitare de 2/8 grade este stabil timp de trei luni, la -20 grade timp de doi ani. A fost testat în special pe bolnavii care aveau alte patologii (obezitate, diabet, tumori, HIV). Rezultat: o acoperire 100% împotriva riscului de spitalizare sau deces, 85% împotriva formelor grave de Covid-19. La fel ca în cazul celorlalte vaccinuri, nici în cazul acestuia nu se știe dacă previne și transmiterea. Oamenii de știință de la Johnson&Johnson au folosit aceeași platforma comună vaccinurilor antigripale cum este cea folosită pentru vaccinul împotriva Ebola.

În ceea ce privește distribuirea lui în UE, Massimo Scaccabarozzi susține că există un contract de preemțiune pentru 200 de milioane de doze, plus o opțiune pentru alte 200 de milioane.