Spitalul Municipal și Spitalul Județean sunt pregătite pentru creșterea numărului de cazuri de Covid-19. Deși mai au încă în subordine personal nevaccinat, reprezentanții celor două spitale spun că nici în perioada în care covidul luase cea mai mare amploare nu au ajuns să ceară ajutor de la unități medicale din județele învecinate. 

La Spitalul Municipal, conform managerului Laurențiu Chiană, sunt vaccinați 88% din medici, 69,68% asistenți medicali și 72,22% personal auxiliar. „Este important mențiunea că cei de până la 100% nu sunt vaccinați, nu pentru că nu vor, ci pentru că fie au trecut prin boală fie și-au testat anticorpii”, a spus managerul, care a subliniat că unitatea medical pe care o conduce este pregătită pentru creșterea numărului pacienților cu Covid-19: „cetățenii trebuie să înțeleagă că responsabilitatea cu privire la Covid-19 nu este doar a noastră, a conducătorilor unităților medicale, a medicilor și a statului, ci și a tuturor celorlalți. Realitatea tristă este că vaccinurile zac nefolosite în timp ce noi ne afundăm tot mai adânc în valul 4. La Spitalul Municipal ne pregătim pentru un aflux mai mare de bolnavi cu Covid-19. Vom mai amenaja 10 paturi și am cerut și o autospecială în genul TIR cu 10 paturi de rezervă, dacă va fi necesar. Nu credem însă că vom avea probleme, pentru că nici când pandemia avea amploarea cea mai mare nu am apelat la alte unități medicale pentru pacienții din județ. Spre deosebire de județele învecinate, de la care am primit mereu pacienți. Chiar și săptămâna trecută am avut 3 pacienți de la Timișoara iar la Spitalul Județean a fost tratat un pacient din Alba. În perioada de vârf a pandemiei, noi, județul Bihor, am fost pe locul 5 în țară la facilități de  oxigenoterapie”.

La Spitalul Municipal Dr Gavril Curteanu sunt în prezent 24 de paturi rezervate ATI. Dintre acestea, 10 sunt asigurate pentru Covid-19 iar unul este echipat pentru a îngriji un copil de 0-2 ani. Restul paturilor sunt pentru urgențe (cei care ajung în stare gravă prin Unitatea de Primire a Urgențelor) și pentru pacienții oncologici.

În ceea ce privește Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, acolo, 86% din medici sunt vaccinați, 60% din asistenți, 37% din personalul administrativ și 35% dintre infirmiere.

„Dacă ne raportăm la numărul total de angajați, avem în jur de 50% vaccinați, un procent destul de scăzut. Dar, trebuie menționat că avem mulți angajați care au trecut prin boală și se testează foarte des. Cei care merg în concediu mai mult de 5 zile sunt automat testați la întoarcere etc”, a spus managerul interimar, dr. Lucia Daina.

Vârsta mai scăzută a persoanelor care se îmbolnăvesc cu Covid-19 nu este surprinzătoare pentru medici, aceștia susținând că, devreme ce campania de vaccinare s-a axat pe persoanele vârstnice și cele cu risc ridicat, cu diferite comorbidități, era de așteptat ca în noul val să se îmbolnăvească mai mult cei care nu au fost vaccinați.

 

Numărul pacienţilor începe să crească

Vineri, conform managerului Laurențiu Chiană, la Spitalul Municipal erau internate 75 de persoane cu Covid-19, din care 15 vaccinate. La Terapie Intensivă, unde erau internați 9 adulți și un tânăr de 16 ani, doar unul dintre ei fusese vaccinat.

„Noi, pe secție, abia acum, de o săptămână două, începem să simțim creșterea numărului de pacienți. Simptomatologia bolii s-a modificat destul de mult. Dacă la începu simptomele au fost respiratorii, acum cele mai multe sunt neurologice și cardiace. Cefaleea sau amețelile pot fi semne inaugurale ale bolii. Le recomandăm celor care au aceste simptome să ia mai întâi legătura cu medicul de familie și abia apoi să sune la ambulanță. Un alt factor foarte important, care ne-ar ajuta mult în lupta cu boala, ar fi ca atunci când sună la ambulanță, oamenii să fie sinceri. Să nu ascundă nimic, să spună de unde vin (mai ales dacă țara sau localitatea se află în zona roșie), cu cine au intrat în contact etc”, a spus Lucia Daina care, la întrebarea ziaristului Crișanei, legată de utilitatea testelor antigen, a spus: „pot fi utile dar trebuie mare atenție atunci când rezultatele sunt fals-pozitive sau fals-negative. Sunt cazuri rare, dar sunt cu atât mai grave pentru că cei care le fac sunt siguri că sunt sănătoși”.