Varicele reprezintă dilatații ale venelor superficiale de la nivelul picioarelor și, deși apar mult mai frecvent la femei, și bărbații se confruntă cu această problemă.

De ce apar varicele?

În cele mai multe cazuri îmbolnăvirea venelor superficiale este rezultatul unei boli a sistemului venos din profunzimea piciorului, afecțiune numită insuficiență venoasă. Boala varicoasă apare din cauza slăbirii rezistenței peretelui venos și funcționării neadecvate a valvelor venoase. Datorită gravitației, cantitatea de sânge din venele membrelor inferioare se mărește, determinând creșterea în volum a venelor superificiale ale piciorului, ceea ce face ca în timp acestea să devină mai lungi, proeminente, sinoase, îngroșate și dureroase.

Boala varicoasă poate fi congenitală, apărând la mai mulți membrii ai familiei, poate să apară după traumatisme sau răniri ale picioarelor dar, principala cauză a varicelor este funcționarea proastă a valvelor de pe traiectul venelor piciorului. Aceste valve au rolul de a permite sângelui să circule dinspre laba piciorului spre inimă, împiedicând astfel reîntoarcea lui la nivelul piciorului. Această reîntoarcere a sângelui se numește reflux venos. Cauzele acestei tulburări de funcționare a valvelor pot fi:

  • slăbirea structurii peretelui venos
  • absența valvelor venoase de la naștere
  • coagularea sângelui în vene (tromboza venoasă)

Indiferent de cauze, valvele venoase nefuncționale fac ca sângele să stagneze la nivelul picioarelor, conducând astfel la creșterea presiunii în venele picioarelor. Această presiune crescută în venele piciorului este responsabilă de mărirea venelor, iar, în timp, duce la apariția complicațiilor bolii varicoase: durere, umflarea picioarelor, modificarea pielii la nivelul gambei, sângerarea, tromboza și apariția ulcerului varicos.

La cine pot să apară varicele?

Boala varicoasă este mai frecventă la femei, 60% dintre acestea prezentând semnele bolii, la vârste cuprinse între 20 și 50 ani. Deși nu se cunoaște modul în care se transmite, factorul genetic a fost prezent în peste 80% din cazuri. Astfel, o profesie care impune statul prelungit în picioare (la profesori, vânzători, frizeri, stomatologi, etc.), efortul muscular intens și prelungit (halterofili), sau trepidațiile, căldura și umiditatea excesivă, favorizează apariția varicelor.

Obezitatea, pe lângă plusul de greutate ce apasă asupra membrelor inferioare, prin tulburările neuro-endocrine și metabolice pe care le implică, adâncește leziunile distrofice ale peretelui venos.

Sarcina reprezintă un proces biologic normal, menținerea ei este realizată cu eforturi inimaginabile din partea organismului matern. Acesta este supus la numeroase transformări, menite să asigure atât o dezvoltare optimă a fătului cât și o adaptare perfectă a mamei la noile condiții. Totuși, în ciuda acestora, sarcina lasă asupra organismului matern o ''amprentă'' nedorită, ce poate fi în unele cazuri chiar și invalidantă. Este vorba de boala varicoasă, care continuă să fie, alături de vergeturi și ptoza abdominală sau mamară, unul din stigmatele sarcinii.

Cum se tratează boala varicoasă?

În funcție de mărimea venelor, localizarea lor, simptomatologie și alte boli asociate, tratamentul varicelor poate fi :

  • Conservator
  • Medicamentos
  • Minim invaziv
  • Chirurgical clasic
  • Mixt

Toate metodele de tratament comportă un grad de risc. De aceea, decizia terapeutică se ia de comun acord cu pacientul, după informarea prealabilă a acestuia.

 

Tratamentul varicelor la Clinica MedVarix

În cadrul clinicii MedVarix, tratamente performante de tip minim invaziv, chirurgical și mixt vă stau la dispoziție.

Tratamentul endovenos cu laser

Procedură modernă, minim invazivă, cu o eficacitate net superioară chirurgiei clasice cât și tehnicii cu radiofrecvență. Intervenția durează aproximativ 30-40 minute. Astfel pacienții beneficiază de un tratament modern, rapid și eficient.

Tratamentul minim invaziv non-termic

Această opțiune modernă pentru tratarea varicelor nu necesită anestezie/sedare pe cale intravenoasă. Procedura se realizează în aproximativ 20-30 minute, pacienții revenind la rutina lor imediat postintervențional.

Scleroterapie

Acest tratament este folosit eficient în cazul venelor vizibile de diferite dimensiuni de la nivelul coapsei și gambei. Pacienții pot scăpa de venele inestetice fără intervenții chirurgicale.

Cura chirurgicală clasică a varicelor

Se adresează acelor pacienți care prezintă o formă avansată a insuficienței venoase cronice. Constă în întreruperea chirurgicală a venelor ce au suferit modificări.

Flebectomii

Reprezintă mici incizii (2-3 mm) pe traiectul unor vene și are ca scop extragerea acestora. Această tehnică se aplică în funcție de dimensiunea și localizarea venelor varicoase.

Află mai multe despre aceste tratamente la www.medvarix.ro și programează-te la 0256 443625.