Zilele Medicale Orădene, un eveniment academic de tradiţie
Ieri, la deschiderea festivă a Zilelor Medicale Orădene, manifestare ajunsă la a XIX-a ediţie, medici-cadre didactice, numeroşi studenţi şi invitaţi au umplut până la refuz Sala Festivă a Facultăţii de Medicină şi Farmacie la uşile căreia au fost postaţi strategic studenţi care nu au mai permis accesul în sală după începerea festivităţilor.
Evenimentul a început sub semnul degringoladei, invitaţi, studenţi şi cadre didactice disputându-şi locurile în sală. Deşi a fost invitată să mediatizeze subiectul, presa s-a strecurat cu greu în sală, în special televiziunile având probleme cu aparatura şi aşezarea în dispozitiv. În sfârşit, festivităţile au început printr-un mesaj al decanului Gheorghe Bumbu, urmat apoi de cuvântul rectorului Cornel Antal. „Viaţa academică medicală trăieşte un moment de excepţie prin acordarea celei mai înalte distincţii, Doctor Honoris Causa, celui care a descoperit împreună cu echipa sa de cercetare şi a publicat în reviste de circulaţie mondială pentru prima dată în 1986 descoperirea proteinelor-canal de apă din membranele hematiilor, descoperire pentru care, în anul 2003, s-a acordat Premiul Nobel unei alte echipe de cercetători", a spus rectorul Universităţii din Oradea, despre activitatea prof. univ. dr. Gheorghe Benga, directorul Centrului de Excelenţă de Medicină Moleculară şi Neuroştiinţe din cadrul UMF Cluj-Napoca, care a primit ieri titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii orădene. Activitatea ştiinţifică internaţională a invitatului a fost prezentată de decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea, prof. univ. Gheorghe Bumbu, care i-a evidenţiat contribuţii remarcabile aduse ştiinţelor medicale în cei 44 de ani de activitate, din care 33 au fost dedicaţi explorărilor genetice. Pe plan internaţional, prof. Benga îndeplineşte în prezent funcţia de preşedinte al Federaţiei Balcanice de Laborator Clinic.
„Sunt copleşit şi emoţionat de această festivitate şi acest titlu, dar şi deosebit de mândru că o asemenea instituţie academică, seculară, precum Universitatea din Oradea, a ales să-mi acorde această distincţie. Pot să-l asigur pe domnul decan Bumbu că sunt convins de faptul că Facultatea de Medicină orădeană şi-a câştigat deja şi îşi va consolida locul în spaţiul medical românesc", a spus prof. univ. Gheorghe Benga.
Zilele Medicale orădene au continuat ieri cu Simpozionul Naţional şi Workshopul „Bronhoscopia rigidă şi flexibilă - repere practice pentru începători. Pe lângă subiectele teoretice ce sunt susţinute de specialişti în domeniu, la partea de ateliere practice, care se desfăşoară la Spitalul de Pneumologie Oradea, cursanţii au prilejul să se antreneze direct cu aparatura specifică, fie pe manechine, fie pe plămân de porc.
Comitetul de organizare a simpozionului, care se desfăşoară în intervalul 25-27 noiembrie, are ca invitaţi o pleiadă de specialişti din ţară şi câţiva din străinătate.
SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE se spune si se scrie. Mai invata un pic.