Ziua Mondială a Sănătăţii: Urbanizarea - un rău necesar şi o provocare pentru sănătatea publică
Creşterea rapidă a populaţiei de la oraşe va fi printre cele mai importante probleme de sănătate naţională şi locală ale secolului 21. Ziua Mondială a Sănătăţii, marcată anual în 7 aprilie, s-a concentat anul acesta asupra urbanizării şi a sănătăţii, tema fiind selectată în urma recunoaşterii efectelor pe care urbanizarea le exercită asupra populaţiei.
Gunoaie depozitate în spaţiile publice, poluare şi domenii de joacă pentru copii distruse sunt doar câteva dintre efectele negative ale urbanizării identificate în Oradea. Aceste probleme şi multe altele au fost expuse, ieri, în cadrul unei întâlniri organizate de către Direcţia de Sănătate Publică Bihor cu prilejul celebrării Zilei Mondiale a Sănătăţii. Anul acesta, evenimentul a fost marcat sub sloganul "Urbanizarea, o provocare pentru sănătatea publică", tema fiind selectată în urma unor studii care arată că, în următorii 30 de ani, populaţia din mediul urban va creşte foarte mult, iar odată cu aceasta, şi problemele de sănătate legate de poluare, consum de droguri, alcool, accidente rutiere şi adoptarea unei diete nesănătoase. Având în vedere că urbanizarea este o problemă de interes public, la întâlnirea de ieri au fost prezenţi, pe lângă şeful DSP, dr. Marius Pîrcioagă şi directoarea adjunctă a instituţiei, dr. Zoia Bitea, prefectul Gavrilă Ghilea şi primarii mai multor localităţii din Bihor. "Sănătatea publică este o problemă nu doar a domeniului sanitar, dar şi a altor sectoare. Primarii şi reprezentanţii instituţiilor locale şi judeţene sprijină activitatea noastră educativă şi curativă de diminuare a efectelor negative provocate de urbanizare", a explicat dr. Zoia Bitea. Medicul a prezentat şi câteva situaţii reale surprinse de mass-media în Oradea secolului 21, un oraş cu statut european, dar în care gunoaiele de pe străzi, maşinile parcate neregulamentar sau spaţiile de joacă pentru copii lăsate la voia întâmplării sunt la ordinea zilei. Specialiştii din cadrul DSP atrag atenţia că, pentru o dezvoltare armonioasă şi sigură a oraşului de pe Crişul Repede, este importantă protejarea sănătăţii fiecărui cetăţean.
Anul acesta, de Ziua Mondială a Sănătăţii, primarii din Bihor au fost provocaţi să participe la campania "1.000 de oraşe, 1.000 de poveşti de viaţă", care se defăşoară în întreaga lume, în perioada 7 - 11 aprilie. Astfel, în acest interval, oraşele care doresc pot să îşi aleagă o zi în care, pe anumite străzi, să blocheze accesul maşinilor şi să organizeze diferite activităţi pentru copii şi locuitori.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.