Ziua mondială pentru o lume fără tuberculoză
Ziua de 24 martie a fost decretată în întreaga lume drept Ziua mondială pentru o lume fără tuberculoză. Boala sărăciei, cum este cunoscută în termeni populari, a înregistrat în ultimii ani o recrudescenţă a cazurilor pe plan naţional. În Bihor incidenţa bolii este sub media naţională la suta de mii de locuitori, dar sunt câteva localităţi în care tuberculoza face ravagii în rândul comunităţilor.
Conform datelor centralizate de coordonatorului judeţean al Planului Naţional de Prevenire şi Management al Tuberculouzei, dr. Marcela Vigdorovici, incidenţa cea mai mare a tuberculozei în rândul populaţiei judeţului este concentrată de câţiva ani buni în zona Salonta - Tinca, cu preponderenţă în mediul rural. Astfel, anul trecut au fost înregistrate în zona amintită 43 de noi cazuri şi readmise (un singur caz în mediul urban) raportat la o populaţie de 59.463 de locuitori. Aleşdul este zona cu cei mai puţini bolnavi de tuberculoză, 25 de cazuri la 48.949 locuitori, în timp ce în zona Oradiei au fost înregistrate 185 de cazuri la o populaţie de 313.849 locuitori. În zona Marghita s-au înregistrat 58 de cazuri la o populaţie de 78.559 locuitori, în timp ce la Beiuş au fost 50 de cazuri la peste 90.000 de locuitori. La nivel naţional incidenţa bolii la suta de mii de locuitori este de 90,5 cazuri, în timp ce în Bihor este de 68,2 cazuri la suta de mii de locuitori. Doctoriţa Oana Rotariu a prezentat ieri personalului medical de la secţiile de pneumoftiziologie din Oradea şi judeţ acţiunile de control şi prevenire a transmiterii infecţiei TBC organizate în ultimul an. În mod special au fost vizaţi copiii, prin controale organizate în şcoli, dar şi coloniile de romi, unde boala este instalată de ani buni. Au fost organizate, de asemenea, cursuri de informare şi educare a medicilor de familie pe problematica TBC.
Durata medie de spitalizare a unui bolnav de tuberculoză este de 40 de zile. Medicaţia pentru un bolnav costă în medie 66 de lei pe lună, putând ajunge în cazurile grave până la 120 de lei pe lună. În cazul bolnavilor cronici medicaţia poate ajunge până la 680 de lei pe lună.
FELICITARI,este o specialista grozava
AM CUNOSCUT-O OE D-NA,ESTE MINUNATA , O RECOMAND LA TOTI, ESTE F.F. BUNA