A fi părintele unui copil cu dizabilități este o provocare extraordinară - Semnal de alarmă pentru părinți
Părintele unui copil cu dizabilităţi trebuie să fie puternic pentru copilul lui, să fie echilibrat şi să ştie să îşi adune rapid sufletul făcut bucăţele la auzul unui diagnostic.
Părinții care au fete cu dizabilități de orice fel (autism, down etc.) ar trebui să aibă grijă ca acestea să-și facă, măcar o dată pe an, o ecografie abdominală complexă, analize medicale, dar și să meargă la control la un medic ginecolog.
Este semnalul de alarmă pe care Simona Zlibuț, președinta Asociației SOS Autism Bihor, îl trage, după ce pe data de 27 iulie a.c, în urma unui control ecografic, fiicei sale, Laura, care nu demult a împlinit vârsta de 20 de ani, i s-a depistat un chist de 14 cm. A urmat o serie de alte analize, un alt ecograf la patru zile, rezultând că mărimea chistului a crescut cu patru centimentri. Laura a fost operată la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea, de către dr. Dănuț Aurel Dejeu, pe secția de chirurgie generală, compartimentul Chirurgie oncologică. În urma intervenției chirurgicale laparascopice, s-a constatat o formațiune chist ovarian stâng gigant, de aproximativ 30/20 cm/ diametru, cu o suprafață netedă și cu aproximativ 1.500 ml lichid seros. În urma celor constatate, s-a trecut imediat la anexectomie stânga (scoaterea ovarului și a trompei stângi).
„După ce au fost efectuate analizele histopatologice, a rezultat, ca o concluzie, că au fost tumori de coliziune ale ovarului stâng, cu structurile unui chist adenofibrom seros benigne și ale unui disgerminon malign, cu origine în celule germinale”, povestește mama Laurei, asemeni unui medic specialist.
Din păcate, aceste tinere cu dizabilități nu au cum să își facă acea analiză Papanicolau, pentru faptul că ele nu au o viață sexuală. Aceasta poate genera tulburări hormonale, iar mai târziu, pot duce la chisturi și tumori.
„Mulțumesc domnului dr. Dănuț Dejeu și cadrelor medicale de pe secție, doamnei dr. Dobrescu de pe secția ATI, precum și doamnei Dana Pușcasiu care mi-a explicat analizele histopatologice”, a conchis interlocutoarea noastră.
Simona Zlibuț a apelat la Arina Moș, directoarea Direcției de Asistență Socială Oradea, cu rugămintea de a organiza o întâlnire cu asistenții personali și medici, pentru a aduce la cunoștința celor interesați informații utile despre asemenea cazuri și a preveni astfel de evenimente neplăcute în viața tinerelor cu dizabilități.
În prezent, Laura se află sub control oncologic, fiind supravegheată de dr. Simona Mihuțiu, un OM și un PROFESIONIST adevărat.
Noi, medicii, ne-am facut doar datoria. Adevarata persoana care merita toate laudele din lume este, de fapt, doamna Zibut. Iubirea ei, intelegerea Noi, medicii, ne-am facut doar datoria. Adevarata persoana care merita toate laudele din lume este, de fapt, doamna Zibut. Iubirea ei, intelegerea si acceptarea vietii cu lucrurile ei bune si rele, zambetul pe buze si credinta, stiinta de a cauta si de a gasi bucurie si lucruri frumoase - acestea toate o califica drept un OM de exceptie. In viata poti gasi frumusete in orice lucru daca iti apleci atentia in jurul tau - este un mesaj cehovian pe care doamna Zibut il transmite tuturor celor care, intr-un fel sau altul, au cunoscut-o.