În cadrul unei acţiuni de igienizare desfăşurate timp de trei săptămâni la ieşirea din Oradea spre Cheriu, au fost strânse 636,4 tone de deşeuri. Potrivit Primăriei Oradea, costurile pentru ridicarea, transportul și taxele de depozitare pentru această cantitate a fost de 18.010 lei.

La ieșirea din Oradea spre localitatea Cheriu, după trecerea la nivel cu fosta cale ferată dezafectată, s-a desfăşurat o amplă acțiune de salubrizare, în perioada 12 aprilie - 2 mai, care a vizat colectarea și transportul deșeurilor depozitate ilegal.

Municipalitatea orădeană a anunţat că doar de pe acest amplasament au fost colectate și transportate la Depozitul Ecologic Oradea o cantitate de 636,4 tone de deșeuri, costurile pentru ridicarea, transportul și taxele de depozitare pentru această cantitate fiind de 18.010 lei.

„Urmează ca în zona deja salubrizată să se monteze în cursul acestei luni două camere video de ansamblu și de citire numere, 7 plăcuțe de avertizare cu mesajul „Zonă monitorizată cu camere de supraveghere video” și 5 bariere care vor limita accesul auto spre acest obiectiv”, a precizat Primăria Oradea.

Totodată, de marţi, 3 mai, a început salubrizarea amplasamentului situat în partea dreaptă a girației cu Calea Sântandreiului și Ogorului spre rambleul CFR. În cadrul acţiunilor sunt mobilizate trei utilaje de transport și două încărcătoare frontale  de la Rer Vest, precum și cinci persoane private de libertate de la Penitenciarul Oradea.

Municipalitatea reaminteşte că mai multe depozitări ilegale au fost constatate la ieșirea din oraș spre localitatea Cheriu (fosta cale dezafectată), pe Calea Sântandreiului (lângă girația spre str. Ogorului paralel cu calea ferată), dar și pe malul drept al Crișului Repede (între Podul Densusianu și vărsarea Pârâului Peța în Criș).

Costurile pe care trebuie să le suporte municipiul pentru a curăța zonele în care unii locuitori abandonează deșeuri sunt foarte mari, ajungând la 15.000 lei/zi, sumă ce reprezintă colectarea și transportul deșeurilor, forța de muncă, plus taxele de depozitare la haldă.

 „Cei care sesizează asemenea fapte sunt rugaţi să sune la Dispeceratul Poliției Locale, tel. 0259.969, sau să transmită sesizarea pe aplicația Oradea City Report. Potrivit prevederilor OUG nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, abandonarea deșeurilor pe domeniul public constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 10.000 - 20.000 lei pentru persoane fizice și între 50.000 - 70.000 lei pentru persoane juridice”, mai menţionează Primăria Oradea.