Potrivit datelor furnizate de Békési Csaba, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, până la data de 17 august, 53 de bihoreni din comunele sau oraşele cu grad de sărăcie 3 şi 4, în număr de 24 în Bihor, au solicitat prima de încadrare - „naveta”. Prin această primă de încadrare, şomerilor din cele 24 de unităţi administrative-teritoriale li se decontează cheltuielile de navetă cu 0,5 lei pe kilometru.

Pe de altă parte, directorul executiv al AJOFM Bihor ne-a declarat că, până la data mai sus menționată, s-au plătit 16 prime pentru absolvenţi, în cuantum de 500 de lei, dedicate tinerilor care au terminat liceul sau facultatea, sunt înregistrați la structurile AJOFM din raza de domiciliu şi şi-au găsit un loc de muncă.

De asemenea, tot până în 17 august a.c., s-au plătit 466 de prime de activare, adică bonusul de 500 de lei oferit oricărui şomer neindemnizat care îşi găseşte un loc de muncă. „Este vorba de acei șomeri neindemnizați, de lungă durată, și pe care noi reușim să-i angajăm prin acele miniburse pe care le organizăm în localități”, a menționat Békési Csaba.

Pe de altă parte, potrivit interlocutorului nostru, până la data de 17 august a.c., 53 de bihoreni din comunele sau oraşele cu grad de sărăcie 3 şi 4, în număr de 24 în Bihor (Abram, Abrămuţ, Balc, Batăr, Borod, Budureasa, Cherechiu, Ciumeghiu, Curtuişeni, Diosig, Drăgeşti, Marghita, Finiş, Holod, Husasău de Tinca, Ineu, Răbăgani, Tinca, Săcueni, Şimian, Şoimi, Lăzăreni, Aleşd şi Valea lui Mihai) au solicitat prima de încadrare - „naveta”. Prin această primă de încadrare, şomerilor din cele 24 de unităţi administrative-teritoriale li se decontează cheltuielile de navetă, cu 0,5 lei pe kilometru.

În schimb, doar trei persoane au cerut prima de instalare, care se acordă şomerilor din oraşele şi comunele cu grad de sărăcie 3 şi 4, în cuantum de 12.500 lei pentru schimbarea domiciliului, primă care se acordă în două tranșe: una la angajare, a doua după un an. Este vorba de șomeri înregistrați în structurile AJOFM din raza de domiciliu, astfel: transfer din alt județ în Bihor – două persoane și o persoană din Budureasa care s-a angajat în Oradea.

În ce privește prima relocare (art. 76.2) – „prima chirie”, sunt patru persoane care au solicitat-o, dintre care trei sunt stabiliți în Oradea.

„Prima chirie” (prima de relocare) se acordă persoanelor care îndeplinesc condiţiile legale şi care s-au angajat în perioada dintre 25 ianuarie 2017, data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 6/2017, şi 6 iunie 2017. Potrivit prevederilor care au fost instituite în cuprinsul Legii nr. 76/2002, prin art. VIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2017, persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, care se încadrează în muncă într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 de kilometri faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia, pot primi o primă de relocare.

Prima de relocare se acordă persoanelor ale căror venituri nete lunare realizate de acestea, în situaţia în care sunt persoane singure sau împreună cu familiile acestora, nu depăşesc suma de 5.000 lei/lună şi este în cuantum de 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire (chirie şi utilităţi) în noul domiciliu sau noua reşedinţă, dar nu mai mult de 900 de lei lunar.