În cadrul unei comunicări video, lansate pe pagina de socializare a AJOFM Bihor, managerul instituției, Bekesi Csaba, aduce lămuriri cu privire la următoarea etapă de depunere a documentației necesare plății șomajului tehnic, etapă dedicată angajatorilor care au suspendat total sau parțial activitatea în luna aprilie.

În cadrul înregistrării, managerul AJOFM Bihor atrage atenția asupra anumitor schimbări efectuate pentru a face procedura și mai simplă pentru persoanele juridice. „Dorim să vă informăm că până la data de 30 aprilie au fost procesate toate cererile dumneavoastră, iar pentru cererile eligibile au fost achitate toate plățile, nu avem nicio restanță”, a spus Bekesi Csaba. Acesta a informat că, pentru plățile aferente șomajului tehnic din luna martie, au fost depuse 1600 de solicitări pentru 16.000 de persoane.
„În ceea ce privește solicitările aferente perioadei suspendate din luna aprilie, perioadă care poate fi o lună întreagă, sau poate fi parțială, cererile se vor transmite de către angajatori, începând cu data de 1 mai, pe platforma aici.gov.ro”, a spus managerul. Acesta atrage atenția că pentru plățile aferente lunii aprilie se iau în considerare exclusiv solicitările depuse începând cu data de 1 mai, și exclusiv cele depuse pe plarforma menționată. Astfel, dacă există angajatori care au completat cererea în data de 30 aprilie, aceasta nu este valabilă. De asemenea, pentru că există persoane juridice care au dublat cererea, depunând atât pe platformă, cât și la adresa de email bihor@anofm.gov.ro, adresa a fost desființată de la 1 mai. Prin urmare, cei care utilizează în continuare această adresă, vor primi un mesaj predefinit în care vor fi anunțați că nu mai este o adresă valabilă. „Insist ca raportările și documentația să fie transmise doar pe platformă. Veți vedea că începând cu data de 1 mai veți descoperi updatări, modificări menite să înlesnească accesul angajatorilor. S-au introdus CUI-ul solicitantului, sau numărul de înregistrare de la Registrul Comerțului pentru a ne fi mai ușor să gestionăm relația cu persoanele juridice. PDF-urile inteligente vă arată, vă condiționează, vă ghidează în completarea documentației. De aceea, începând cu 1 mai erori de IBAN, cont bancar, CNP, număr de zile sau calculul aferent numărului de zile pentru care s-a dispus suspendarea, și alte asemenea, nu vor mai fi trecute cu vederea”, a spus Bekesi Csaba. Acesta a mai specificat că pentru solicitările privind Legea 19 din 2020, se va folosi adresa de mail ajofm@bh.anofm.ro. Se fac demersuri pentru ca și aceste solicitări să poată fi încărcate pe platformă, dar până atunci ele pot fi transmise doar la adresa de mail menționată mai sus. Nu în ultimul rând, managerul îi încurajează pe angajatorii care au nelămuriri sau întâmpină probleme să solicite asistență la numărul de telefon 0259.977, sau să ia legătura direct cu managerul instituției, la numărul de telefon mobil: 0724.277.288.