Caritas Catolica a început acordarea unui nou tip de sprijin în Oradea, în cadrul căruia sunt ajutate femeile care se confruntă cu această boală cumplită.

La nivel național, peste 9.500 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer mamar. Din păcate, o treime pierd lupta cu această boală, și asta pentru că majoritatea merg prea târziu la un control medical.

Ca parte a Lunii Internaționale a Luptei Împotriva Cancerului Mamar, așa zisul „Octombrie Roz”, Caritas Catolica a început acordarea unui nou tip de sprijin în Oradea, în cadrul acestuia se asigură femeilor care se luptă cu boala tumorală proteze externe pentru sâni, peruci și sutiene ortopedice în timp real, pentru a face mai ușor suportabile efectele secundare ale tratamentului. Totodată, se asigură și consiliere privind prevenirea și tratamentul edemei limfatice, care survine des în caz de mastectomie. Protezele, perucile și sutienele sunt asigurate de partenerii olandezi ai Asociației Caritas: Fundația Stichting Steungroep Nederland Roemenië și Stichting Oost-Europa Boskoop.

Cancerul de sân este cea mai frecventă boală tumorală în rândul femeilor la nivel mondial. Intervenția chirurgicală și chimioterapia pot avea însă numeroase efecte secundare care pot influența negativ calitatea vieții pacientei, nu doar din punct de vedere fizic, ci și psihic și sentimental – cum ar fi căderea părului sau umflarea membrelor superioare în urma extirpării sânului și a glandelor limfatice.

 „A fost visul nostru de mult timp să putem acorda sprijin acelor femei din România care suferă de efectele secundare ale tratamentului, asigurându-le proteze externe de sâni, peruci și sutiene ortopedice. Pentru aceasta, am avut nevoie de un partener local de încredere, care dispune de personal calificat, dar, în același timp, are și o sensibilitate socială și o atitudine empatică, ceea ce este indispensabil pentru desfășurarea acestei activități. Acest partener a fost pentru noi Caritas Catolica, cu care colaborăm de mulți ani”, au declarat Jan și Coby Willemsen, conducătorii Fundației Stichting Steungroep Nederland Roemenië.

„Felicităm Caritas Catolica pentru deschiderea noului departament, și sperăm că va contribui la îmbunătățirea calității vieții multor femei”, au adăugat aceștia.

Din județul Bihor, până acum, a lipsit acest tip de ajutor, care este însă extrem de necesar, deoarece în sistemul de stat, bolnavele au dreptul la o proteză gratuită odată la trei ani. Proteza însă se uzează de obicei mult mai repede, fiind purtată zilnic. De asemenea, din simple motive igienice, cineva poate simți nevoia de a schimba mai des proteza cu una nouă și curată. Aceeași situație este cu perucile și sutienele ortopedice care se uzează în cursul utilizării zilnice.

„Multe femei nu își pot permite cumpărarea acestor produse din circuitul comercial, de aceea se mulțumesc să schimbe proteza de sân doar odată la trei ani. Acestor persoane dorește să le acorde sprijin Caritas Catolica. În schimbul unei donații simbolice, persoanele tratate cu cancer mamar pot primi oricât de des peruci, proteze și sutiene speciale, olandeze, de bună calitate la sediul organizației Caritas”, menționează Szombati-Gille Tamás, responsabil comunicări - Caritas Catolica.

Potrivit acestuia, persoanele care se confruntă cu probleme financiare pot obține gratuit aceste produse în baza unei cereri. Totodată, asistenta specializată a Caritasului acordă tratament de tip medical taping și efectuează masaj limfatic pentru prevenirea și tratarea limfedemului.

„Ne pregătim de luni de zile pentru deschiderea noului serviciu. Partenerii noștri olandezi m-au rugat să conduc această activitate și, totodată, au asigurat și posibilitatea de formare profesională în domeniile tratamentului edemei limfatice și medical taping. Din păcate, în cercul meu de cunoștințe sunt mai multe doamne care se luptă cu cancerul de sân, fapt ce m-a motivat să accept această responsabilitate ca prin mijloacele care îmi stau la dispoziție și cunoștințele dobândite de mine să-i pot ajuta”, a precizat Bőr Gyöngyi, coordonatoarea departamentului.

„În prima fază, facem o programare telefonic pentru cei interesaţi, care apoi vin la o consultare gratuită. Alegerea protezei potrivite se face personalizat, în funcție de mărimea sutienului, forma protezei, precum și tipul de operație executată”, a subliniat coordonatoarea departamentului.

Noul serviciu de sprijin în lupta împotriva cancerului mamar a avut deschiderea oficială fără public, marți, 27 octombrie, iar, de atunci, serviciul este funcțional și deschis oricărei persoane interesate. Mai multe informații și programări pentru consultație - la numărul 0770/618.856, de luni până vineri, în intervalul orar 8.00–16.00. Cei interesați pot accesa și pagina de web a asociației pentru informații despre toate tipurile de servicii sociale acordate: https://caritascatolica-oradea.ro.