Bihorul în topul naţional la Bursa Locurilor de Muncă - Locul III în România la oferta de joburi
Oferta de joburi prezentată la Bursa Generală a Locurilor de Muncă a stabilit un nou record pentru judeţul nostru, cu peste 900 de posturi vacante. Statistic, judeţul Bihor se află pe locul II în România, după Bucureşti, în ce priveşte numărul de companii prezente la bursă, şi pe locul trei, după capitală şi Cluj, în ce priveşte oferta de muncă.
Aşa cum s-a anunţat încă din prezentarea evenimentului, Bursa Generală a Locurilor de Muncă Bihor, care a avut loc în 28 martie, a venit cu o ofertă de joburi cu 86% mai mare decât în anii precedenţi. Cele 62 de firme prezente la bursă au oferit 956 de joburi, iar numărul bihorenilor care au vrut să se angajeze a fost de peste 1.800. Asta, fără să fie luate în calcul cele patru firme de recrutare, care au participat la eveniment separat de angajatorii aduşi de AJOFM Bihor. Vestea bună este că 800 de bihoreni au fost selectaţi în vederea angajării şi opt persoane au fost angajate pe loc. Majoritatea participanţilor la bursă (32%) au fost tineri cu vârsta între 25 şi 35 de ani, în timp ce 19% au fost mai tineri de 25 de ani. De asemenea, 24% din participanţi au avut vârste de peste 45 de ani, iar un sfert au avut vârste între 35 şi 45 de ani.
Se schimbă eticheta
Managerul Bekesi subliniază că succesul bursei este semnul că relansarea economică începe să se simtă şi în Bihor. "Nu toţi actorii economici au fost angajatori noi", a spus Bekesi. O altă veste bună este că scăpăm de eticheta de "judeţ pantofar". Pentru că, de această dată, majoritatea joburilor au venit din domeniul producţiei industriale şi din turism, nu doar din confecţii. Deloc de neglijat este faptul că 212 locuri de muncă au fost oferite de firmele din Parcul Eurobusiness. În plus, din totalul ofertelor, 35% au fost pentru bihorenii cu studii superioare. Problema, care se menţine la nivelul judeţului nostru de ani buni, este că avem prea mulţi oameni cu studii juridice şi economice, în timp ce ofertele se adresează celor cu studii tehnice. Astfel, la bursă au fost doar trei oferte pentru economişti şi niciuna pentru jurişti. Specializări tehnice se cer şi de la bihorenii cu studii medii. Concret, sunt oferite din ce în ce mai multe locuri de muncă pentru strungari, electricieni, frezori, care, însă, ar fi bine să fie familiarizaţi cu tehnologia actuală din fabrici. "Este bine să avem un parteneriat între AJOFM, Universitate şi Inspectoratul Şcolar, pentru a orienta viitorii angajaţi în domeniile în care există cerere", a spus Bekesi. Până când vor înţelege părinţii că nu e o ruşine să faci şcoală profesională, iar statul va investi în modernizarea laboratoarelor din şcoli, nu rămâne decât ca, prin cursurile de (re)formare profesională, AJOFM să răspundă rapid cererii de pe piaţa muncii. Iar şomerii care refuză recalificarea (propusă în funcţie de abilităţile şi pregătirea fiecărui beneficiar) pierd indemnizaţia. Calificarea justifică şi creşteri salariale: "Astfel scăpăm şi de marea problemă din judeţ: nivelul de trai. Dacă îi oferi angajatorului un om calificat, şi pretenţiile salariale cresc justificat", a mai explicat Bekesi Csaba.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.