Campanie de prevenire - Împreună împotriva violenţei
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Bihor şi Uniunea Femeilor Bihor, alături de partenerii de program, Inspectoratul Şcolar Bihor, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului derulează în această perioadă Campania de prevenire a violenţei în familie "Împreună împotriva violenţei!".
Campania aflată la cea de-a şaptea ediţie în acest an va fi derulată pe parcursul a două săptămâni şi se va finaliza la 10 decembrie a.c., chiar de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. În cadrul acţiunilor care vor fi derulate în cadrul campaniei preventive, organizatorii îşi propun să atragă atenţia asupra diferitelor forme de violenţă cu care se confruntă comunitatea locală, cu accent pe faptul că orice formă de violenţă reprezintă o încălcare a drepturilor omului. Astfel, în cursul după-amiezii de ieri au fost desfăşurate numeroase acţiuni stradale, în locurile publice aglomerate din Oradea, au avut loc întâlniri cu cetăţenii din Oradea, cu elevi şi părinţi din instituţii şcolare bihorene, au fost proiectate filme educativ-preventive menite a conştientiza cetăţenii cu privire la repercusiunile fenomenului violenţei intrafamiliale şi totodată au fost distribuite pliante, broşuri şi alte materiale cu mesaje educativ-preventive. "Scopul acţiunii stradale este de sensibilizare a trecătorilor prin difuzarea fluturaşilor, pliantelor şi a desenelor personalizate, confecţionate şi executate de către preşcolarii şi şcolarii unităţilor de învăţământ, colaboratoare în acest proiect. Elevii unităţilor de învăţământ preşcolare şi şcolare au oferit trecătorilor fluturaşi, desene, pliante, sub supravegherea cadrelor didactice şi a reprezentanţilor Uniunii Femeilor Bihor în cele mai aglomerate locuri din Oradea", a spus Mioriţa Săteanu, preşedinta Uniunii Femeilor Bihor. Campania a fost lansată ieri la Primăria Oradea, prin intermediul simpozionului "Bune practici în domeniul prevenirii violenţei în familie", şi dezbaterea pe tema violenţei asupra femeii, sub sloganul "Nu lăsa violenţa să intre în casa ta!". "Campania de combatere a violenţei împotriva femeilor are ca scop conştientizarea comunităţii asupra fenomenelor care generează stări conflictuale, agresiuni şi violenţă împotriva femeilor, urmate de suferinţele morale şi fizice ale victimelor violenţei, datorate diverselor cauze şi situaţii care duc la incapacitatea unui mod de viata considerat decent, compatibil cu demnitatea umană", a adăugat Mioriţa Săteanu.
I. De ce nu defilaţi cu: 1. făptaşi şi victime ale violenţei (conjugale)? 2. cu politicienii şi numiţii/promovaţii lor politic, care au ”produs” atâta sărăcie în numeroase familii, respectiv numeroase ...familii monoparentale? 3. acei părinţi iresponsabili şi manipulaţi de tot felul de ”binevoitori” şi interese, care simulează şi provoacă violenţă conjugală, respectiv care îşi transformă proprii copii, din tineri cu potenţial intelectual ridicat, în rataţi şi cazuri sociale, respectiv în instrumente de denigrare, şantaj şi compromitere al celuilalt părinte? II. (pseudo)Amazoanele implicate ştiu că sărăcia este cea mai gravă formă de violenţă? [”Poverty is the worst form of violence” - Mahatma Gandhi]. 1. Votanţii şomeri neindemnizaţi şi cei care câştigă un salariu minim net pe economie ştiu de ce? III. ”Ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă” - Iisus Hristos. 1. Pentru cei/cele care procedează contrar: Fie-vă ţărâna cât mai grea! IV. Un subiect cam neglijat de tot felul de (pseudo)amazoane: Modul în care unele (foste) nore îşi batjocoresc soacrele şi le abandonează la greu, după ce sau folosit de acestea mulţi ani, respectiv au fost ajutate necondiţionat din toate punctele de vedere.