Oradea Arena a găzduit joi, 8 iunie, cel mai mare târg de locuri de muncă organizat în judeţul Bihor după pandemie. Târgul a avut o ofertă de 1.700 de locuri de muncă şi, cu trei ore înainte de închidere, 600 de bihoreni vizitaseră bursa.

La eveniment au fost prezenţi 60 de expozanţi, oferind peste 1.700 locuri de muncă vacante, alături de servicii de formare profesională şi consultanță. Din totalul locurilor de muncă, 120 erau dedicate absolvenţilor de studii superioare. „Înainte de pandemie 15% dintre oferte erau pentru absolvenţii de studii superioare. Astăzi, oferta a scăzut undeva la 8%, ceea ce denotă o schimbare mare pe piaţa muncii din Bihor”, a spus, pentru Crişana, directorul executiv al AJOFM Bihor, Bekesi Csaba. „Astfel, angajatorii caută predominant oameni cu calificare joasă sau fără calificare”, a precizat Bekesi.
Unul dintre motive ar fi că parte dintre angajatori aleg să-şi califice singuri personalul, în timp ce alţii optează pentru personal fără calificare pentru că salariile oferite sunt mai mici. „În aceste condiţii este greu să-şi găsească forţă de muncă într-un judeţ în care rata şomajului este 1,09%, ceea ce înseamnă că Bihorul are mai puţin de o mie de şomeri indemnizaţi”, a mai spus directorul AJOFM Bihor.

Târgul de muncă a fost organizat de AJOFM Bihor alături de partenerii săi, Primăria Oradea, Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Bihor şi Hajdúböszörmény Város Önkormányzata. Evenimentul a fost organizat în cadrul inițiativelor locale de ocupare a forței de muncă, din cadrul proiectului „Improve employment in Bihor County, Oradea and Hajduboszormeny through the development of the local potential infrastructures” - „Îmbunătățirea ocupării forței de muncă în judetul Bihor, Oradea și in Hajduboszormeny prin dezvoltarea infrastructurilor cu potențial local” cod ROHU-421, finanţat prin Programul Interreg V-A România-Ungaria 2014-2020.