Centrul de zi pentru SM din Europa Centrală la Oradea - 25 de ani de la înființare
În acest an se împlinesc 25 de ani de la înființarea primului Centru de zi pentru SM din Europa Centrală la Oradea. Evenimentul a fost marcat săptămâna trecută, la sediul din strada Buzăului.
Centrul de zi pentru persoanele cu Scleroză Multiplă din Oradea era, pe 1 aprilie 1994, când a fost înființat, primul şi singurul centru complex de acest gen din Europa Centrală şi de Est.
„Sărbătorim un sfert de secol de la începerea efectivă a serviciilor de asistare a persoanelor cu SM prin Centrul de zi SM Oradea, un vis devenit realitate, primul și singurul de acest fel din Europa Centrală și de Est la acea vreme”, a spus, în deschiderea manifestării, prof. univ. emerit dr. Petru Mihancea, cofondator al Centrului alături de Marcel Morar.
„În decurs de 25 de ani, am avut succese, dar și necazuri, am avut și 20 de decese”, a mai spus doctorul Mihancea, care i-a rugat pe toți cei prezenți să țină un moment de reculegere pentru cei 20 de bihoreni răpuși de această boală cumplită. Centrul de zi pentru SM și-a început activitatea într-o clădire care a fost reconstruită prin contribuţia soţilor Rosa şi Douglas Drown, din Insula Mann (prezenți la eveniment), care au strâns donaţii de 22.000 de lire sterline. După 19 ani, printr-un proiect cu fonduri europene, derulat de Primăria Oradea, clădirea a fost reabilitată total şi extinsă cu un etaj.
„Înarmat cu toate cunoștințele clinice și de management în SM, am înființat atunci, împreună cu domnul Marcel Morar, prima asociație de SM din țară. Ulterior, aceasta se transformă în Fundația SM România, cu ajutorul nemijlocit al familiei Rosa și Douglas Drown, din Insula Mann, care este alături de noi și azi în tot ceeea ce întreprindem pentru bolnavii cu SM”, a menționat neurologul. La Centrul de zi SM din Oradea se oferă servicii medicale - masaj, drenaj limfatic, kinetoterapie şi ergoterapie, dar şi de asistenţă socială, prin specialişti în psihologie şi psihiatrie. O dată pe săptămână, se acordă şi consultaţii urologice.
„Preşedintele Asociaţiei de Scleroză Multiplă din România este părintele Laurențiu Lazăr, un om foarte activ, care, în fiecare an, în luna septembrie, cu toate fundațiile din țară, organizează aici, la Oradea, așa-numitele seminarii de scleroză multiplă, unde medici neurologi, profesori universitari din toată țara vin și expun noutățile din acest domeniu. În județul Bihor, fără munca de voluntariat a grupului de medici condus de dna dr. Monica Sabău, acești bolnavi cu SM nu ar beneficia de tratamentul la zi în această boală. De asemenea, în Societatea SM lucrează ca voluntari kinetoterapeuți, psihoterapeuți etc.”, a declarat pentru CRIȘANA doctorul Mihancea. Potrivit acestuia, SM este în frecvența cea mai mare în județul Bihor pe cele două versante ale Munților Bihorului. Aceasta nu datorită globalizării și migrației, ci datorită prezenței în subsolul acestor munți a bauxitei, din care se extrage aluminiul, care s-a demonstrat că este răspunzător de unele boli neurologice, printre care SM și boala Alzheimer.
„Nu vreau să vă sperii, dar prezenţa în subsolul acestor munţi a unor zăcăminte de bauxită, din care se extrage aluminiul, s-a demonstrat că este răspunzătoare de unele boli neurologice”, a atenționat neurologul.
În prezent, în Oradea, sunt aproximativ 120 de bolnavi cu scleroză multiplă, în judeţ, aproximativ 340, iar la nivel național, 7-8.000 de persoane afectate de această boală.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.