Marți, 4 iulie, a avut loc deschiderea programului de vară organizat de Centrul de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea (CICRO), o structură a Asociației Caritas Eparhial Oradea, care oferă de peste 1 an servicii de asistență socială, educaționale și psihologice refugiaților ucraineni.

 

Programul cu activități de vară, intitulat „Călătorie în jurul lumii”, li se adresează elevilor ucraineni din clasele primare și de gimnaziu, și se desfășoară zilnic, în intervalul 8.30-16.00, în cele două săli de clasă ale hub-ului educțional, dotate în acest sens, sub ghidajul personalului educațional CICRO, format din învățători și profesori ucraineni.

Micuții călători au parte zilnic de ore de limba română, activități în aer liber, activități explorative, pornind de la tema călătoriilor prin lume, servirea prânzului și terapie prin artă. Ei beneficiază periodic și de cursuri de creație cu mărgele, cursuri de IT și ore de limba engleză, mulțumită voluntarilor ucraineni ai ACEO, precum și de vizite de socializare și jocuri organizate de voluntari români, pentru a facilita procesul integrării acestora în sistemul de învățământ românesc pe care îl vor frecventa din toamnă.

La programul de vară vor fi invitați începând de săptămâna viitoare și copii români din clasele primare, care vor participa împreună cu elevii ucraineni de aceleași vârste la activitățile pregătite pentru ei. În plus, săptămânal, în zilele de vineri, elevii ucraineni și români și personalul CICRO, împreună cu angajați și voluntari ACEO, se vor bucura de excursii de o zi în locații de interes turistic din Oradea și împrejurimi.

Programul a debutat printr-o ședință cu părinții elevilor participanți, în care s-au completat documentele necesare, pentru ca cei 40 de tineri ucraineni înscriși să-și poată începe „călătoria”. Aceștia au primit informații privind orarul activităților, regulile de bună desfășurare a programului de vară și organizarea primei excursii de o zi, în cadrul căreia vor participa la Festivalul Medieval din Parcul Cetății și vor vizita Muzeul Orașului Oradea.

„Le urăm tinerilor călători o vară plină de experiențe noi de învățare, prietenii legate și timp de calitate petrecut împreună și ne propunem să-i sprijinim cu toate resursele de care dispunem pentru integrarea în școlile românești”, a transmis Ioana Tuță, coordonator CICRO.