Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea, prin Departamentul Cultural, coordonat de Rodica Indig, organizează marți, 5 martie, de la ora 18.30, conferința intitulată „Despre kitsch. Strategii de supraviețuire”.

 

Evenimentul va avea loc în cadrul ciclului Conferințele orădene, iar invitat va fi conf. univ. dr. Ștefan Gaie, titularul cursului de Estetică a Facultății de Artă din Oradea. Conferința se va desfășura în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea, str. Parcul Traian nr. 20.

Cu acest prilej, Ștefan Gaie va vorbi despre kitsch, adică despre una dintre obsesiile intelectualilor din secolul XX, „răul absolut”, „flagelul secolului”, dușmanul prin excelență al culturii, dar și despre delicatul, drăgălașul, fragilul, sentimentalul, ieftinul, vulgarul, dulce-viciosul și, să recunoaștem, inevitabilul kitsch.

„Semnalele de alarmă împotriva kitsch-ului au devenit un loc comun nu numai în literatura de specialitate, ci, paradoxal, şi în mass-media. Toată lumea, de la artiști sau filosofi, până la ziariști sau bloggeri, pare să fie îngrijorată de proliferarea kitsch-ului, de omniprezența acestuia în cele mai diferite zone ale lumii contemporane”, afirmă conf. univ. dr. Ștefan Gaie. Acesta va încerca să răspundă la următoarele întrebări: Ce este și de ce se face de fapt vinovat kitsch-ul? Cum îl recunoaștem? Care sunt măștile kitsch-ului? Ce este kitsch-ul artistic? Dar cel politic sau religios? Ce este „omul kitsch”? Ne putem feri de kitsch? Care sunt strategiile de supraviețuire într-o lume în care kitsch-ul este omniprezent?