Zilele trecute, copiii de la Centrul after-school „Sfântul Martin” din Ioaniș au putut descoperi câteva locuri din Oradea, care le-au stârnit curiozitatea, trăind experiențe unice.

 

Prin generozitatea lui Marcel Buzle de la APTOR, a Dalidei Moga și a conducerii Muzeului Țării Crișurilor, a Asociației „Programatori de fapte bune” și a companiei Zucchetti Romania, copiii, însoțiți de doamnele de la centru: Corina Andraş, Lidia Bogdan, Cornelia Bud și de două colege din Oradea, Ramona Paltin și Patricia Pele, au explorat universul celor 40 de specii locale şi exotice de păianjeni, insecte, peşti, amfibieni, reptile, păsări şi mamifere, prezentate în 35 acvarii, acvaterarii şi terarii de la Vivariul din incinta Muzeului Țării Crișurilor.

După acest popas, micuții au vizitat Grădina Zoologică din Oradea, fiind foarte atrași de multele specii de plante și animale care le-au încântat privirile. Unele cunoscute, altele văzute doar la televizor, viețuitoarele de la Grădina Zoologică au avut un impact puternic asupra celor mici.

La ora prânzului, copiii au fost la cantina socială a asociației Caritas Eparhial Oradea, pentru a servi pizza și un desert care le-au întregit starea de bine care se citea pe chipurile lor.

„Atmosfera a fost una veselă, cu atât mai mult cu cât micuții noștri au adus un dar simbolic pentru beneficiarii cantinei sociale, respectiv un recipient cu „Mesaje din suflet pentru suflet!”, care conține mesaje de apreciere și de încurajare pentru persoanele fără adăpost care frecventează cantina”, spune Teodora Boda, asistent social specialist.

Puterea exemplului își pune din nou amprenta asupra acestor copii, fapt dovedit de gingășia și sensibilitatea regăsite în conținutul mesajelor: „Fericirea începe cu un zâmbet!”, „Ești o persoană frumoasă!” sau „Ești o persoană plină de bunătate!”, sunt doar câteva dintre gândurile pe care cei mici le-au adresat beneficiarilor cantinei sociale, aducând bucurie și lumină în sufletele lor.

Cetatea din Oradea este un alt loc unde copiii din Ioaniș au luat contact cu personaje istorice și au descifrat mesaje care au rezistat trecerii timpului. Încântați, copiii s-au bucurat de fiecare descoperire, imaginându-și că sunt, la rândul lor, personaje din alte vremuri. Mai mult chiar, au vizitat o discotecă a anilor ‘70-‘80, vremuri apuse despre care au auzit, poate, doar din povestirile de acasă.

Înainte de plecare, președintele asociației a oferit fiecărui copil câte o pereche de încălțăminte de care au atâta nevoie! Recunoscători și emoționați, copiii s-au bucurat de acest dar și au devenit nerăbdători să le poarte.

„Suntem convinși că această zi va rămâne o amintire frumoasă pentru copii, suntem siguri că vor povesti acasă despre cele văzute și aflate! Mulțumiri sincere adresăm celor care au făcut ca acest eveniment să devină posibil! Mulțumim doamnei care se îngrijește constant ca cei mici să aibă încălțăminte de calitate, ajutându-ne să oferim o speranță de mai bine familiilor din care provin acești copii!”, a mai spus Teodora Boda.