Curtea Centrului Școlar de Educație Incluzivă „Bonitas” din Oradea s-a umplut ieri de culoare, cu prilejul unei activități de terapie asistată pentru copii, personajul principal al întâlnirii fiind câinele, cel mai bun prieten al omului.

Masha, un labrador retriever negru, extrem de prietenos, și un bulldog francez, pe nume Pufi, au fost în centrul atenției, pe tot parcursul activității, coordonați de doi reprezentanți ai Asociaţiei „Angel Dog“ din Satu Mare, în frunte cu Szabo Zoltan, președintele Asociației.

La final, s-a desfășurat și o demonstrație cu câinele West, un labrador instruit special pentru a deveni câine de terapie al Asociației Bonitas.

„Venim de mulți ani, cu drag, la Oradea. Din câte știm, nu există, aici, vreo organizație care să aibă activitate de terapie asistată cu animale. Pentru a motiva copiii, am venit cu doi căței: un labrador retriever și un bulldog francez. Susținem diferite activități pentru a stimula copiii, aceștia fiind cu diferite dizabilități, iar în funcție de capacitățile copilului, încercăm să alegem activitatea și exercițiile cele mai potrivite pentru fiecare”, ne-a declarat Szabo Zoltan, președintele Asociaţiei „Angel Dog“.

Copiii au fost deosebit de încântați să facă cunoștință cu câinii, au interacționat cu ei, s-au jucat cu bucurie, iar în a doua parte, au avut loc activități proprii terapiei asistate cu câinii.

Implicarea unui câine de terapie bine antrenat poate crește motivația unui copil de a participa la un anumit program de dezvoltare. În plus, poate face mai ușoară conectarea cu copiii cărora le este dificil să se angajeze în astfel de acțiuni, din cauza unor întârzieri în dezvoltare sau a unor tulburări de deficit atențional.

Activitatea a făcut parte din proiectul „MERSI - Merit Empatie Respect Suport Integrare”, finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Coordonatorul proiectului este Eva Zita Balogh, psiholog.

În luna septembrie, Asociația Bonitas a achiziționat un câine labrador, pe nume West, care este instruit, special pentru a deveni câine de terapie. West a și început „școala” cu ajutorul celor de la Asociația Angel Dog, iar membrii asociației din Oradea speră că acesta va deveni, cât mai curând, un membru terapeut al echipei lor.

„În prezent, mergem la instruirea câinelui, iar apoi, acesta va putea fi folosit de două-trei ori pe săptămână, o oră - maxim o oră și jumătate. Intenția noastră este de a mai achiziționa un câine, pentru că vedem efectele bune și imediate ale terapiilor. Am scris, în acest sens, un nou proiect, sperăm să iasă, și să mai putem achiziționa încă un câine, pe care să-l instruim în terapie, pentru a acoperi și mai mult copiii din cadrul instituției. Lumea ne caută și ne solicită acest gen de activități, iar pentru a desfășura în continuare asemenea acțiuni, căutăm sponsori”, a menționat psihologul Eva Zita Balogh.