În urma unui proces de reabilitare, Centrul Comunitar Gutenberg are o nouă înfățișare, prietenoasă și veselă. Studenții de la Arte Decorative, coordonați de profesoarea Mihaela Tătulescu, au decorat, într-un mod inedit, cele trei containere, atât pe interior cât și la exterior.

 

Proiectul artistic „Un zâmbet, o floare, un strop de culoare”, început în urmă cu trei luni, a avut ca scop crearea unui ambient vesel, prietenos și plin de viață în cadrul celor trei containere destinate desfășurării activităților Centrului Comunitar Gutenberg, destinat persoanelor fără adăpost, prin decorarea exterioară și interioară a acestora.

Dacă în urmă cu trei luni, studenții specializării Arte Decorative, din cadrul Departamentului de Arte Vizuale, Facultatea de Arte Oradea, au decorat partea exterioară a unuia dintre cele trei containere din incinta Centrului Comunitar Gutenberg, în această săptămână s-a finalizat procesul de decorare și a celorlalte două. Astfel, cu ajutorul cromaticii calde și dinamice utilizate, au creat o adevărată operă de artă care transmite beneficiarilor un sentiment de siguranță  și optimism.

Coordonatorul proiectului, profesoarea Mihaela Tătulescu, alături de studenții anului II de la Arte Decorative au folosit compoziții decorative cu elemente de ornament din arhitectura orădeană, un fel de a aduce centrul orașului mai aproape de persoanele greu încercate de viață, de a le oferi un strop de culoare.

„A fost o provocare pentru noi decorarea containerelor, iar studenții au putut experimenta tehnici noi, capacitatea de redare şi îmbinare a diferitelor forme şi culori și, nu în ultimul rând, au interacționat cu beneficiarii acestor containere. Proiectul va continua și cu decorarea interioară a acestora. Mulțumesc studenților pentru implicarea de care au dat dovadă și felicit încă o dată Direcția de Asistență Socială Oradea, pentru ideea proiectului”, a precizat Mihaela Tătulescu, coordonatoarea proiectului.

„Ne bucurăm că tot mai multe persoane se îndreaptă înspre noi, să sprijine categoriile vulnerabile din comunitatea noastră și mulțumim mult doamnei profesoare Mihaela Tătulescu și studenților pentru munca depusă în folosul persoanelor fără adăpost, care a schimbat fața centrului și care s-a dovedit a fi făcută din suflet!”, a declarat directorul DAS Oradea, Anca Grama.

Proiectul este doar un prim pas dintr-o frumoasă colaborare între DAS Oradea și Universitatea din Oradea, Facultatea de Arte, colaborare în cadrul căreia se vor desfășura activități similare și la alte centre subordonate instituției.

Administraţia publică locală sprijină această categorie vulnerabilă prin asigurarea dreptului la asistenţă şi protecţie socială în Adăpostul de Noapte situat pe str. J. Gutenberg nr.8 şi în Centrul Comunitar Gutenberg, oamenii fără adăpost beneficiind aici de activităţi de socializare, suport în găsirea unui loc de muncă, sprijin pentru obţinerea actelor de identitate şi stare civilă şi, nu în ultimul rând, de activităţi sociale menite să-i ţină departe de tot ceea ce înseamnă comportament antisocial.