Creșa Oradea a organizat miercuri, 20 noiembrie, o nouă ediție a programului ABC pentru mămici și tătici, dedicat părinților ai căror copii frecventează creșele din municipiul Oradea. 

În deschiderea workshop-ului a luat cuvântul Anca Grama, director executiv al Direcției de Asistență Socială, care le-a mulțumit părinţilor pentru participare și pentru încrederea acordată creșelor publice prin înscrierea copiilor la creșele din subordinea DAS Oradea. Chiar dacă legislaţia a adus modificări la modul de organizare a creşelor, trecându-se de la servicii sociale suport pentru părinţi la servicii integrate de educaţie, îngrijire şi supraveghere, se dorește să existe o cooperare între părinţi şi creşă pentru a se asigura copiilor un mediu echilibrat şi sigur care susţine dezvoltarea armonioasă a acestora.
Invitata acestui eveniment a fost prof. consilier școlar, psiholog clinician Andreea Dobriţan, care a discutat despre semnele timpurii ale tulburărilor de dezvoltare şi importanța oferirii unui cerc al siguranței pentru părinți. Printre semnele timpurii ale tulburărilor sunt: schimbările emoționale (tristețea persistentă, anxietatea excesivă, iritabilitate crescută), comportamentele sociale (izolarea socială, dificultăți de interacțiune), schimbări de comportament (regresie, comportamente agresive), probleme de somn (insomnia, somn excesiv), semne care, identificate sau depistate la copil, ar trebui să îndrume părintele către un specialist, la un consult de specialitate. Andreea Dobriţan a reiterat faptul că părinţii sunt „imunitatea” copiilor, iar rolul principal al acestora este să fie o bază sigură şi un refugiu pentru cei mici, oferindu-le suport şi încredere pentru ca aceştia să depăşească situaţiile emoţionale puternice.
Directorul Creșa Oradea, prof. Maria Agape, le-a vorbit părinților despre adaptarea întregii familii la colectivitatea creșei, atât a celor mici, cât şi a părinţilor. Adaptarea la creșă reprezintă o perioadă de tranziție care schimbă radical dinamica întregii familii, iar, de cele mai multe ori, această schimbare a rutinei este solicitantă atât pentru copil, cât și pentru părinți. Recomandarea făcută părinţilor este ca aceştia să încerce ca programul și rutinele copilului să coincidă cu programul și rutinele de la creşă, să îi pregătească mental pe copii cu ideea că vor fi duşi la creşă, să îi asigure că nu vor fi părăsiţi, să viziteze creşa înainte de a fi integraţi în colectivitate. Indiferent de vârsta copilului, bucuria de a merge la creşă va fi precedată de sentimentul despărțirii de părinţi. Până să ajungă să le fie dragă experiența integrării în colectivitate, de cele mai multe ori, este o ruptură dureroasă. Este important ca părinţii să nu transmită copilului stările de anxietate, fiind important ca cel mic să simtă siguranță și fermitate în glasul și atitudinea părinților, combinate cu blândețe și empatie.
„Scopul acestor întâlniri este acela de a îmbunătăți comunicarea și relația dintre părinți și colectivul creșelor, și de a crește încrederea lor în aceste servicii, mai ales că vorbim de o etapă importantă din viața copiilor foarte mici, respectiv primii ani de colectivitate, care vin cu o serie de provocări”, au transmis reprezentanții Direcției de Asistență Socială Oradea. 
Potrivit acestora, temele care urmează să fie dezbătute la următoarea întâlnire din cadrului programului ABC pentru mămici și tătici vor fi bolile de sezon și dezvoltarea imunității la copii.