Prima întâlnire din acest an din cadrul programului „Şcoala părinţilor” a fost susţinută de un specialist în domeniul de interes al părinţilor. De această dată, tema abordată a fost „Dezvoltarea limbajului la copii” şi a fost susţinută de psihologul Simona Hinţ.

„Aşa cum am mai susţinut şi la ultimele întâlniri din cadrul acestui program, sunt onorată să am alături un număr atât de mare de părinţi responsabili, dornici să primească informaţii de la specialişti. Este extrem de important pentru noi ca acest parteneriat creşă – părinţi, să fie unul constructiv, în beneficiul copiilor dumneavoastră, aceste întâlniri dorindu-ni-le să fie cât mai familiale. Vă mulţumim că ne-aţi ales, mulţumim pentru încrederea acordată”, a spus Arina Moș, directorul DAS Oradea, în deschiderea evenimentului.

În cadrul întâlnirii, au fost prezentate etapele cronologice ale dezvoltării limbajului la copii, funcţiile acestuia, precum şi tulburările de dezvoltare a limbajului. Părinţii au aflat care sunt reperele în dezvoltarea limbajului la copiii cu vârsta între 1 și 3 ani și semnalele de alarmă care anunță probleme în dezvoltarea limbajului.

Petrecând cât mai mult timp cu copilul, comunicând cu el, chiar şi în primele luni de viaţă, vorbindu-i, cântându-i, încurajându-l în imitarea sunetelor și gesturilor, sunt doar câteva dintre metodele dezvăluite părinţilor în cadrul seminarului. Părinții au aflat că este bine să-i vorbești clar copilului, ca unui adult, că trebuie ascultat cu atenţie, atunci când acesta vorbeşte, şi că trebuie să-i acorzi timp pentru a-l lăsa să spună ce doreşte.  

De asemenea, părinţii au aflat ce au de făcut astfel încât să construiască o relaţie bună cu copiii lor, să-i disciplineze, să le ofere o structură de comportament şi să îndeplinească activităţile dificile, în acelaşi timp oferindu-le acestora iubire şi afecţiune.