Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei, elevii clasei a XI-a de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea au fost implicați, pe parcursul anului școlar 2016-2017, în acțiunile de voluntariat întreprinse în cadrul Asociației SOS Autism Bihor.

 

În fiecare zi de luni, după terminarea cursurilor, grupul de elevi însoțiți de dirigintele lor, părintele profesor Alexandru Dulca, s-au deplasat spre centrul de zi al asociației, unde au desfășurat activități recreative cu copiii și tinerii care suferă de autism. Astfel, elevii implicați ca voluntari, împreună cu beneficiarii asociației au realizat numeroase obiecte decorative, folosind tehnica „hand and hand”, o tehnică specifică în activitățile cu persoanele bolnave de autism, sau au făcut mișcare și exerciții fizice în sala de kinetoterapie a centrului.

Cea mai importantă latură a acestor activițăți a fost, de departe, cea de socializare. Deși persoanele din spectrul autism manifestă probleme de comunicare, limbaj și socializare și deseori interes restrâns legat de persoane sau activități, între voluntari și beneficiari s-a creat o puternică legătură afectivă și emoțională, lucru evidențiat și de angajații centrului, care au apreciat seriozitatea, implicarea și empatia voluntarilor în interacțiunea cu beneficiarii centrului. Ca o încununare a acestei frumoase colaborări, voluntarii de la Liceul Ortodox, alături de cei de la Liceul „Aurel Lazăr” din Oradea, s-au gândit să organizeze luni, 12 iunie 2017, cu prilejul ultimei întâlniri din acest an școlar, o petrecere surpriză pentru bolnavii cu autism de la centru, pregătindu-le acestora și o surpriză dulce. La final, părintele profesor Alexandru Dulca a mulțumit lui Dumnezeu pentru purtarea de grijă, voluntarilor pentru implicare, beneficiarilor, dar și angajaților asociației pentru experiența frumoasă trăită de elevi, experiența care, cu siguranță, îi va ajuta să se maturizeze și să nu rămână indiferenți ori pasivi la nevoile semenilor încercați. Doamna Simona Zlibuț, președinta Asociației SOS Autism Bihor, a mulțumit și ea cadrelor didactice care i-au îndrumat pe copii spre voluntariat, dar mai ales elevilor, acordându-le diplome în semn de apreciere pentru efortul și munca depuse pe parcursul întregului an școlar.

Pr. prof. Alin SONEA