În perioada 16-22 august, la Brașov, s-a desfășurat tabăra „Credință și recunoștință ctitorilor României”, la care au participat elevi şi studenţi din diferite unităţi de învățământ liceale și universitare din Oradea, dar şi din alte oraşe.

Tinerii au fost curioşi și dornici să-și petreacă timpul liber în mod plăcut, dar și să-și aprofundeze cunoștințele despre istoria ţării și despre evoluţia educaţiei și a culturii oferite de personalităţile țării. Frumusețea zonelor turistice i-a impresionat pe orădeni, peisajul natural al zonei, dar și creativitatea cu care au fost realizate construcțiile de agrement din pădurile montane.

Participant la tabără, grupul de tineri  „Allegria”, din Biserica Greco-Catolică, parohia „Adormirea Maicii Domnului” Oradea, a fost invitat de către părintele Flavius Florea - paroh al Bisericii Greco-Catolice „Sfântul Petru” din Braşov, să participe și să anime Liturghia de duminică, toți credincioșii fiind încântaţi de evoluţia grupului.

În programul prevăzut pentru îmbogăţirea cunoştinţelor privind momentele istorice cele mai importante, tinerii au vizitat Piaţa Sfatului, care adăposteşte Casa Sfatului, ce a servit ca spaţiu de judecată, devenit Muzeu de Istorie al județului Braşov. În Cetatea Braşovului, participanții au vizitat Turnul Alb și Turnul Negru, care au fost construite ca fortificaţii independente, pentru a apăra cetatea împotriva invaziei duşmanilor.

Castelul Bran, foarte cunoscut pe plan mondial datorită celebrului personaj „Dracula”, i-a impresionat mult pe tineri.

Aceștia au mai vizitat Cetatea Râşnov, una dintre cele mai bine păstrate cetăţi din zonă, care a stat de veghe la graniţa Transilvaniei, și Castelul Peleş din Sinaia, construit la iniţiativa primului Rege al României, Carol I. În interiorul curţii Bisericii Sfântul Nicolae din cartierul Scheii Braşovului grupul a vizitat Prima Şcoală Ardelenească în care dascălii au predate lecţii copiilor, pentru prima dată în limba română.  

Dorind să cunoască cât mai multe informaţii despre Braşov și obiectivele principale ale dezvoltării oraşului, tinerii au stat de vorbă cu Mihai Costel, viceprimarul oraşului. În acest scop, aceștia au fost invitaţi în sala de sedinţe a Consiliului local, unde au primit răspunsuri de la viceprimar la întrebările privind activitatea educativă și culturală care se desfăşoară în zonă, dar au aflat și informații interesante despre starea arterelor de circulaţie și investiţiile prevăzute pentru drumurile naţionale și internaţionale.

O activitate cultural-educativă a fost oferită tinerilor prin lansarea cărţii „Stop poluarea”, de către poeta Victoria Furcoiu, în holul Hotelului Apollonia din Brașov.

Surpriza evenimentului a fost momentul artistic prin care poeta a recitat multe versuri din volumele apărute în diferite librării din ţară.

Vizita tinerilor la Biserica Neagră, cel mai mare lăcaş de cult în stil gotic din sud-estul Europei, a oferit surpriza arhitecturală, o adevărată operă de artă cu cea mai mare și veche orgă încă în funcţiune și o colecţie orientală de covoare.

Programul de divertisment, mişcare și sport la care au participat tinerii în cadrul taberei a avut loc într-o locaţie specială, denumită „Parcul Aventura”, care conţine 130 jocuri, locuri de căţărare prin poduri suspendate între copacii și trasee pentru tiroliană utilizată distinct pe diferite vârste. 

„Scopul proiectului a fost atins prin programul stabilit pentru vizitarea obiectivelor care au contribuit la evenimentele istorice importante, alături de edificiile culturale marcante, ce au contribuit la dezvoltarea educaţiei și la transmiterea tradiţiilor multiculturale artistice și folclorice ale țării. Tabăra a fost organizată cu finanțare nerambursabilă de la DDIP”, a declarat Miorița Săteanu, coordonator general de proiect, cetățean de onoare al municipiului Oradea.