Evoluția pestei porcine africane în Bihor - Mai sunt active trei focare
DSVSA Bihor anunță că, în prezent, în județul Bihor, sunt active trei focare de PPA (pestă porcină africană), ce afectează porcii domestici din trei localități ale județului Bihor, respectiv: Pădureni (comuna Viișoara), Cubulcut (oraș Săcuieni) și Curtuișeni (comuna Curtuișeni). Ultimul focar a fost confirmat în data de 10 iulie 2019, în localitatea Curtuișeni.
Potrivit reprezentanților DSVSA Bihor, toate focarele de PPA (pesta porcină africană) la porcii domestici, declarate în județul Bihor, anterior lunii iunie 2019 – în număr de 61, au fost stinse, iar măsurile sanitar veterinare de control specifice aplicate în localitățile respective au fost ridicate.
Referitor la evoluția PPA la porcii mistreți, numărul total de focare este de șapte, corespondent celor șapte fonduri de vânătoare în care a fost diagnosticată boala, respectiv: FV 9 Cubulcut, FV 12 Balc, FV 4 Șimian, FV 49 Pestiș, FV 48 Cuieșd, FV – Complex Wild Boar Club Balc și FV 14 Mișca, ultimul caz confirmat fiind la data de 4 iulie 2019 în FV 14 Mișca.
„Conform procedurilor, DSVSA Bihor continuă, la nivelul întregului județ, aplicarea de măsuri sanitare veterinare de control și supraveghere a efectivelor de suine domestice și sălbatice, în scopul prevenirii apariției de noi cazuri de îmbolnăvire, respectiv a depistării precoce a eventualelor suspiciuni de PPA”, precizează Remus Moțoc, directorul executiv DSVSA Bihor. Acesta a menționat că toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea trebuie sacrificate şi neutralizate, urmând ca proprietarii să fie despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.
„Toți proprietarii afectați anterior datei de 15 iunie 2019 au fost integral despăgubiți”, punctează directorul DSVSA Bihor.
De menționat că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social, din punct de vedere economic.
„Solicităm, în continuare, sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. DSVSA Bihor va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului”, menționează Remus Moțoc.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.