Joi, 14 decembrie, de la ora 17.00, la Armonia Venue, a avut loc prima ediție a Galei Comunității Bihorene, un eveniment unic de premiere născut din dorința de a aduce împreună tot binele care se întâmplă în comunitatea orădeană. Cu fonduri mai mari sau mai mici, de multe ori numai prin voluntariat, oameni cu gânduri bune acționează în beneficiul altora și al comunității. 

 

În urma nominalizărilor venite din partea comunităţii bihorene, în cadrul evenimentului organizat de Fundația Comunitară Oradea, s-au acordat următoarele premii: LIDERUL care schimbă lumea  - István Szokolszky; VOLUNTARUL anului - Alex Trandafir; ECHIPA anului - Celestica România; EXCELENȚĂ în meserie - Teodora Pusztai; PROIECTUL anului - Rotary Club Oradea 1113 -  166 table magnetice educative pentru toate clasele speciale din Bihor; ONG-ul anului - Asociația D’Apetresii; PROMOTOR al culturii și artei - Rozalia Bot; PROMOTOR al excelenței școlare - Nicolaie Ardelean. 

Juriul care a analizat nominalizările şi a desemnat câştigătorii la fiecare categorie a avut următoarea componenţă: Ada Gabor - Manager, United Way România - 1 vot; Ștefan Teișanu - antreprenor, Cluj Cultural Center - 1 vot; Oana Maria Pop - doctorand, Universitatea Hasselt, Belgia - 1 vot; Ionuț Alexandrescu - coordonator program, Asociația pentru Relații Comunitare - 1 vot și Alex Dima - jurnalist, „România, te iubesc!” - 1 vot. 

Secțiunea cea mai dinamică din cadrul evenimentului a fost prezentarea celor opt proiecte selectate la ediția a V-a a programului Bursa Talentelor. Participanții la Gala Comunității Bihorene au ales să susțină financiar și logistic implementarea lor, demonstrând, încă o dată, că trăim într-o comunitate generoasă și implicată activ în creșterea propriului nivel educațional și cultural. 

„Prin Bursa Talentelor, Fundaţia Comunitară Oradea urmăreşte creşterea competenţelor şi abilităţilor celor care vor să dezvolte proiecte cu impact într-un domeniu de interes personal sau colectiv din orice arie de preocupări (ştiinţe umane sau exacte, arte, sport etc.). Încurajăm şi susţinem activ, cu resurse umane şi financiare, pasiunile fiecărui doritor, de la scrierea de proiecte până la implementarea şi evaluarea lor, asigurând inclusiv gestiunea succesului sau a eşecului proiectului”, menționează Claudia Abrudan, directorul executiv al Fundației Comunitare Oradea. 

Potrivit acesteia, în total, în cadrul evenimentului s-a adunat suma de 85.710 lei. Pe lângă această sumă, s-au mai realizat donații în natură, constând în servicii și materiale necesare implementării proiectelor. 

Proiectele și sumele cu care au fost finanțate sunt: „Bisericile de lemn din Țara Beiușului - Tezaur arhitectural al județului Bihor” - realizarea unui album cu bisericile de lemn din Țara Beiușului: 8.400 lei; Centrul de zi pentru copii „Consiliaris!” - amenjarea unui centru de zi pentru copiii cu părinți bolnavi de cancer: 17.700 lei; „Da! Pentru viață și sănătate mintală” - conferințe pe tema depresiei susținute de specialiști în psihologie pentru reprezentanții cultelor creștine: 5.000 lei; „Tesusțin.ro” - workshopuri de informare privind metode alternative de finanțare: 5.300 lei; „Asumarea identității etnice prin fotografie” - documentarea prin fotografie a culturii romilor realizată de către copiii romi de la Școala creștină privată din Tinca: 6.200 lei; „Zile colorate” - ateliere de terapie prin artă pentru copiii din Suplacu de Barcău: 6.350 lei; „CititORadea” - festival de carte orădean cu scopul de a promova cultura: 21.400 lei și „Magia Sunetului” - masterclass de muzică de cameră dedicat tinerilor instrumentiști din Bihor: 5.300 lei.

Fondul Științescu este un program de finanțare dezvoltat de Fundația Comunitară Oradea în parteneriat cu Romanian American Foundation cu scopul de a stimula pasiunea tinerilor pentru științe: 4.000 lei.

„Gala Comunității Bihorene are menirea de a mulţumi, în numele comunităţii, organizațiilor neguvernamentale sau companiilor, persoanelor sau grupurilor de persoane, care s-au implicat în activități pentru comunitate, de a da exemple de bună practică şi de a arăta tuturor că doar împreună putem reuşi”, a mai spus Claudia Abrudan.