În prezent, la nivelul întregului județ Bihor, aproape 20.000 de oameni beneficiază de indemnizații pentru persoane cu handicap. Ultima majorare a indemnizației de handicap a avut loc la data de 1 iulie 2018. 

 

Potrivit informațiilor furnizate de Ștefan Goția, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bihor, cuantumul indemnizaţiei lunare de care beneficiază persoanele cu handicap gradul 1 este de 350 lei, iar pentru persoanele încadrate în gradul 2 este de 265 lei.

În ce privește cuantumul bugetului personal complementar lunar de care beneficiază persoanele adulte, acesta este următorul: pentru gradul 1 (grav) -150 lei, pentru gradul 2 (accentuat) - 110 lei, iar pentru gradul 3 (mediu) - 60 lei. Totodată, bugetul personal complementar lunar pentru copii este împărțit în următoarele categorii: prestații sociale pentru gradul 1 - 300 lei, prestații sociale pentru gradul 2 - 175 lei, iar prestații sociale pentru gradul 3 - 60 lei.

„Beneficiază de indemnizații pentru persoane cu handicap un nr. de 19.866 persoane, la nivelul întregului județ Bihor. Ultima majorare a indemnizației de handicap a avut loc la data de 1 iulie 2018, prin OUG nr. 60/2017, pentru modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap”, a menționat Ștefan Goția.

Referitor la majorarea indemnizației de handicap de la 1 martie 2019, purtătorul de cuvânt al DGASPC Bihor, a precizat că nu există o bază legală în acest sens, și că nu a primit informații oficiale care să susțină informațiile vehiculate în acest sens.

Persoanele cu dizabilităţi au dreptul la asistență socială, servicii sociale și prestații sociale care se acordă la cerere sau din oficiu, după caz, pe baza actelor doveditoare. Dreptul la prestații sociale se acordă începând cu luna următoare celei în care persoana a fost încadrată în grad de handicap.

 

Acte solicitate

Documentele necesare în vederea evaluării medico-psihosociale și a stabilirii gradului de handicap, realizate de către Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap (SECPAH), sunt următoarele: cerere-tip de evaluare complexă; actul de identitate, original şi copie; scrisoare medicală-tip de la medicul de familie, original (în situaţia primei prezentări la SECPAH); referat privind situaţia medicală prezentă, întocmit de medicul specialist (în funcție de afecțiunea invalidantă); ultimul certificat de încadrare în grad și tip de handicap emis (în cazul reevaluărilor); copie bilete de ieşire din spital; examinări paraclinice, în funcție de afecțiunea invalidantă; anchetă socială efectuată de serviciul social specializat din cadrul primăriei de domiciliu; adeverință de școlarizare (pentru cei care frecventează o formă de învățământ); acte care dovedesc venitul, după caz: adeverinţă din care să rezulte calitatea de salariat (în cazul persoanelor încadrate în muncă), copie a deciziei de pensionare și ultimul cupon de pensie: decizia medicală asupra capacității de muncă (în cazul pensionarilor de invaliditate), decizia privind acordarea pensiei de urmaș, decizii privind acordarea altor tipuri de pensii/ indemnizații, adeverinţă conform căreia persoana nu are niciun venit, eliberată de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bihor (în cazul persoanelor fără venituri); dosar cu șină.

Dosarul care va sta la baza evaluării persoanei în vederea încadrării în grad şi tip de handicap se depune la registratura primăriei din localitatea de domiciliu/reședință a persoanei sau la sediul Serviciului de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap Bihor (Oradea, str. Feldioarei, nr. 13), de către: persoana solicitantă, familia sa, reprezentantul legal, asistentul personal, asistentul personal profesionist, organizația neguvernamentală al cărei membru este persoana cu handicap sau, în lipsa acestora, de către orice persoană care o reprezintă.

„În cazul persoanelor nedeplasabile, evaluarea complexă se va efectua la domiciliul/reședința persoanei în cauză, în baza scrisorii medicale completate de medicul de familie şi a anchetei sociale, documente prin care se confirmă calitatea de persoană nedeplasabilă a celui care solicită evaluarea”, a mai spus Ștefan Goția.