În perioada 10-14 august. Proiect de educație ecologică - „Tabăra Prietenii Naturii”
Timp de cinci zile, Asociația Cătunul Verde a desfășurat proiectul de educație ecologică „Tabăra Prietenii Naturii”, cu participarea a 60 de copii și tineri defavorizați, precum și a unor copii și tineri cu rezultate remarcabile la învățătură.
Asociația Cătunul Verde a desfășurat, în perioada 10-14 august 2020, proiectul de educație ecologică „Tabăra Prietenii Naturii”, participanți fiind 60 de copii și tineri defavorizați (din familii nevoiașe, copii instituționalizați și copii din familii de romi), precum și copii și tineri cu rezultate remarcabile la învățătură, care au fost selectați cu ajutorul Școlii Creștine Private din Cartierul Romilor Tinca, Fundației Caritas Centru Social Sf. Ștefan Sâniob și al Asociației Mereu Împreună - parteneri în proiect.
„Este cea de-a treia serie de copii care participă la aceste activități, celelalte două serii s-au desfășurat în perioada 20-24 iulie și 3-10 august. Cu ajutorul voluntarilor și a studenților care își desfășoară practica de specialitate în cadrul organizației noastre, am dezvoltat un program complex, prin care copiii să conștientizeze necesitatea conviețuirii în armonie cu natura. În același timp, introducem în program elemente de dezvoltare personală și autocunoaștere”, declară Georgeta Szabo, manager de proiect.
Potrivit acesteia, proiectul „Tabăra Prietenii naturii” are ca scop dezvoltarea aptitudinilor de viaţă socială și de comportament de protecție a naturii în cazul copiilor proveniţi din familii defavorizate, prin crearea unui program complex de activități, de educație nonformală și educație ecologică, folosind tehnici de învățare experiențială și prin aventură. „În contextul pandemiei, am fost nevoiți să regândim modul de organizare astfel, în locul unei tabere obișnuite, în care să mergem să explorăm natura în inima ei, ne-am adaptat și am ales să explorăm natura din inima orașului, profitând de parcurile din oraș. În acest fel, am creat tabere de zi, sub forma unor programe de tip „afterschool”, structurate pe cinci zile de lucru, a câte opt ore pe zi, cu o temă din sfera ecologiei pentru fiecare zi”, a menționat Georgeta Szabo.
Marți, 11 august, copiii s-au alăturat acțiunii de ecologizare a Parcului Nicolae Bălcescu din Oradea, desfășurată în cadrul proiectului „Cercul solidarității”, iar miercuri, au primit vizita reprezentanților ANITP Bihor, tema prezentată copiilor fiind traficul de persoane și modul în care se pot proteja de acest pericol. După-masa, copiii au realizat fotografii despre natură, care vor constitui elementele unei expoziții online despre natură.
Unul din partenerii de nedăjde ai proiectului - Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri - a primit în vizită fiecare serie de copii, le-a prezentat instituția și rolul acesteia, barajele și unul dintre cele mai moderne utilaje de tip dragă aspirator din țară. Totodată, i-a invitat pe copii să participe la concursul „Descoperă Dunărea”, la care aceștia au răspuns cu entuziasm și au creat lucrări despre malul Crișului, efortul lor fiind răsplătit cu premii oferite de ABA Crișuri, sub îndrumarea purtătorului de cuvânt al instituției, Anca Mihociu.
Activitatea din cadrul proiectului se va finaliza astăzi, 14 august, cu o lecție interesantă despre apa termală, organizată cu prilejul unei excursii la ștrandul din 1 Mai.
Proiectul de educație ecologică „Tabăra Prietenii Naturii” este finanțat de către Consiliul Județean Bihor, prin Direcția Social Comunitară Bihor, cofinanțarea din partea asociației fiind acoperită din donațiile obținute în urma campaniei „Borcanul cu fapte bune”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.