Zece copii abandonaţi, cu vârste între 8 şi 16 ani, găzduiţi şi îngrijiţi cu dragoste în Casa „Alin” din satul Chistag, judeţul Bihor, au nevoie de ajutor şi susţinere din partea comunităţii.

„Mai avem două locuri disponibile, dar ne tremură sufletul de griji, când ne gândim cum vom face rost de banii necesari ca să îi întreţinem pe toţi. Copilăria este cea mai fericită perioadă a vieţii, deoarece grijile, responsabilităţile sunt pe umerii părinţilor, iar tu, copil, poţi să te bucuri frumos de această etapă a vieţii. Din păcate, însă, pentru unii copii, viaţa nu este la fel; greutăţile, abuzurile, trauma abandonului şi emoţiile cu care se confruntă de la o vârstă fragedă apasă pe umerii lor plăpânzi”, a declarat vineri, pentru Agerpres, asistentul social Daniela Filip, „sufletul” acestui cămin.
Casa de tip familial „Alin” este, din iulie 2022, gazdă a copiilor nimănui, a celor nedoriţi sau abandonaţi. Clădirea, ce a costat în jur de 200.000 de euro, a fost construită de o familie binevoitoare, în memoria unui băieţel cu o poveste cutremurătoare: părăsit de părinţii naturali, trăind singur într-o colibă, la vârsta de 5 ani, răbdând foame, frig, singurătate.
Găsit de autorităţi şi dat în plasament, viaţa lui a prins culoare. În această familie a crescut, a visat, a învăţat, a cântat, înconjurat de prieteni. A cunoscut sentimentul de a fi acceptat, iubit de cei din jurul său şi iubitor, dar, pe când părea că viaţa îi surâde, la 18 ani, în trupul lui a apărut o boală care i-a adus multă suferinţă.
„Umblând din spital în spital, acel copil abandonat de părinţi, dar iubit de Dumnezeu, de familia în care a crescut, de prieteni şi de oameni minunaţi din Biserica Penticostală Peştere, din care făcea parte, lupta lui cu boala s-a sfârşit când a împlinit 21 de ani. Ultimele lui cuvinte au fost: „Vă iubesc pe toţi!” Aceste cuvinte au răsunat mereu în multe inimi, iar de aici a apărut dorinţa în inima lui Adi (fiul familiei, care era de-o vârstă cu Alin) de a oferi o viaţă mai bună unor copii ai nimănui. Visul acesta a prins aripi şi a devenit casa de copii Asociaţia „Din dragoste pentru Alin””, a povestit, pentru AGERPRES, Daniela Filip.
Împreună cu o bucătăreasă şi patru îngrijitoare, Daniela se ocupă de tot ce înseamnă această mare familie: cazare, hrană, educaţie, consiliere şi dragoste. Copiii de aici învaţă, într-un mediu curat şi frumos, deprinderi de viaţă necesare precum igiena personală, să scrie şi să citească, cum să facă ordine şi curăţenie, să gătească, să se ajute unii pe alţii. Ei sunt sprijiniţi emoţional şi pregătiţi pentru o viaţă independentă, printr-o educaţie care pune accent pe dezvoltare armonioasă fizică şi psihică. Toţi sunt înscrişi la şcoală şi merg zilnic la cursurile din comuna Aştileu, cu autobuzul şcolar.
Deşi clădirea le oferă condiţii de cazare excelente, întreţinerea acesteia şi cheltuielile curente depăşesc posibilităţile iniţiatorilor. Singurele ajutoare financiare oficiale vin ca alocaţii pentru copii, de 1.192 de lei, circa 12.000 de lei pentru cei zece, însă costurile pe o lună ajung la 45 - 50.000 de lei. Acestea includ, ca la orice clădire, cheltuieli cu apa, curentul, salubritate, salariile personalului, mâncarea etc.
„Cu greu ne descurcăm. Mai apar şi cheltuieli inopinate. Săptămâna trecută ni s-a stricat maşina de spălat, ieri s-a ars călcătorul, tot felul. Îndrăznim să cerem sprijin, cu credinţă în bunătatea oamenilor. Ne confruntăm cu multe provocări, dar suntem hotărâţi să mergem înainte, pentru că cea mai mare bucurie este atunci când vezi pe feţele lor fericirea dificultăţilor depăşite”, a mărturisit Daniela.
Casa „Alin” este printre extrem de puţinele case de tip familial din zona Aleşd, pe o rază de circa 50 de km. Cei care doresc să contribuie prin donaţii la viaţa normală a acestor copii o pot face în contul curent, în RON: RO45BTRLRONCRT0524199101. Iar cei care deţin o firmă pot redirecţiona 20% din impozitul pe profit datorat statului către Asociaţia „Din dragoste pentru Alin”.
Pentru mai multe informaţii, se poate contacta Asociaţia „Din dragoste pentru Alin” la: contact@asociatiaalin.ro, asociatiaalin.ro, facebook: Asociatia Alin.
Asociaţia „Din dragoste pentru Alin”, cu sediul în satul Peştere, comuna Aştileu, nr.50/a, înfiinţată în  8 ianuarie 2020, este o asociaţie non-profit, având ca scop creşterea şi educarea copiilor abandonaţi, într-un mediu cât mai apropiat de cel familial.

Eugenia PAȘCA, Agerpres