Arina Moș, directorul general al Administrației Sociale Comunitare Oradea, a prezentat, joi, 25 ianuarie 2018, raportul de activitate al instituției pe anul 2017, în cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc la sediul ASCO, str. Primăriei nr. 42. La întâlnirea cu reprezentanții mass-media a participat și viceprimarul Florin Birta, în calitate de coordonator al instituției.

 „În munca noastră, omul este pe primul loc. În spatele fiecărui dosar instrumentat, decizie, hotărâre ori dispoziţie, avem un destin, o poveste de viaţă mai puţin fericită. De aceea, pe lângă empatia pe care o manifestăm faţă de cei care ni se adresează, e important să fim discreţi, să ajutăm în linişte...”, a spus Arina Moș la conferința de presă.

Comparativ cu ceilalți doi ani, se remarcă o scădere semnificativă a numărului dosarelor de ajutor social, având în vedere faptul că s-a pus un accent mai mare pe munca în folosul comunităţii, iar neparticiparea la muncă a dus la încetarea acordării ajutorului social, conform Legii nr.416/2001. De asemenea, de la an la an, a scăzut numărul mediu lunar al persoanelor beneficiare de cantină socială, din cauza obligativităţii efectuării a 72 de ore în folosul comunităţii şi a obligativităţii de a-şi şcolariza copii. Astfel, dacă în anul 2015 au fost 137 de persoane beneficiare de cantină socială, în 2016 au fost 114, iar anul trecut, numărul acestora a scăzut la 81.

„Nu ne permitem să avem niște dosare prost instrumentate, pentru că aici este vorba de banii statului”, a precizat Arina Moș.

 

Ajutorul de încălzire, solicitări mai puţine

În ce privește ajutorul de încălzire, se remarcă „o scădere fantastică” pe anul 2017, după cum afirma directorul ASCO la conferința de presă. Bunăoară, dacă în anul 2015 s-au depus 3.484 de solicitări privind acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei, în 2016 numărul acestora a fost 2.389, iar în 2017 s-au depus doar 1.529 de solicitări.

„Am efectuat anchete sociale în teren, pentru a verifica veridicitatea datelor înscrise în cerere, am recuperat debite, ceea ce a dus la scăderea semnificativă a acestor potențiali beneficiari”, a mai spus directorul ASCO.

În ce privește alocația pentru susținerea familiei, Arina Moș a precizat că, deşi nu au intervenit modificări legislative, numărul dosarelor privind alocaţia de susţinere a familiei a scăzut, întrucât dosarele au fost mai bine instrumentate prin verificările bazelor de date ale instituţiilor statului şi verificări în teren. În altă ordine de idei, anul trecut, a crescut numărul mamelor care au ales să se întoarcă mai devreme la serviciu, beneficiind de un stimulent de inserţie, astfel încât numărul indemnizaţiilor pentru creşterea copilului a scăzut. Din luna aprilie 2017, a crescut cuantumul stimulentului de inserţie la 650 lei pe lună şi se acordă până la împlinirea vârstei de trei ani a copilului. Pe de altă parte, 87 de persoane au beneficiat, în 2017, de serviciile oferite în cadrul Centrului de Reintegrare Socială - str.Vămii nr.34/A, patru beneficiari fiind reintegrați în familie.

„În Oradea, copiii au beneficiat de asistență medicală stomatologică. Anul trecut, am deschis un nou cabinet la Liceul Onisifor Ghibu, care vine în sprijinul elevilor ai căror părinți nu au posibilități materiale extraordinare”, a adăugat Arina Moș.

De menționat că la Centrele sociale cu destinaţie multifuncţională, Dignitas şi Candeo, 44 de persoane au beneficiat de servicii de cazare şi de consiliere psiho-socială individuală, 10 au părăsit centrele , fiind integrate socio-profesional.

 

Obiective majore pentru 2018

Două dintre obiectivele majore ale Administrației Sociale Comunitare Oradea pentru anul 2018 sunt înființarea unui centru social rezidențial pentru persoane adulte, precum și a unui centru de zi pentru copii în zona Velența.

„În Oradea, se are în vedere înființarea, în anul 2018, a unui centru social rezidențial pentru persoane adulte. Este vorba de persoane care nu au împlinit vârsta de 65 de ani și nu pot fi integrate în azilele de bătrâni, persoane care au o dizabilitate”, a precizat Arina Moș. Directorul ASCO a menționat că acest centru va avea în jur de 20-25 de locuri , cu posibilitate de extindere a numărului de locuri. „Având în vedere că este un serviciu relativ nou în comunitate, vreau să văd dacă oamenii au această disponibilitate de a-și duce bolnavul acolo”, a mai spus Arina Moș.

Un alt obiectiv major al ASCO pentru acest an este înființarea unui centru de zi pentru copii în zona Velența. Totodată, se are în vedere perfecționarea continuă a personalului în vederea îmbunătățării standardelor ce conduc la realizarea viziunii instituției.

„Vom continua să depunem toată diligența pentru creșterea calității serviciilor sociale care va determina creșterea gradului de independență a beneficiarilor, pentru creșterea numărului de locuri şi a calității serviciilor sociale acordate persoanelor fără adăpost cazate în Adăpostul de noapte, dorim accesarea fondurilor europene în vederea extinderii creşelor din municipiul Oradea”, a conchis Arina Moș.

Viceprimarul Florin Birta a ținut să felicite colectivul ASCO pentru întreaga activitate desfășurată până în prezent.

„Chiar dacă este o muncă grea, sunt convins că mulțumirea este pe măsură, mai ales când proiectele sunt duse la bun sfârșit. Am găsit și vom găsi, în continuare, aici, resursele necesare pentru a sprijini serviciile și programele sociale ale comunității. Vă doresc mult succes în continuare și vă asigur de tot sprijinul în vederea dezvoltării unor noi servicii în comunitate”, a spus Florin Birta.